Anul 2019 a fost unul bogat pentru cinematografia românească. Nu mai puțin de 26 de filme românești au avut premiera anul trecut în cinematografe, dintr-un total de 192 de producții internaționale și locale lansate în România.
ȘTIRIMONDENE.FANATIK.RO v-a făcut o selecție de cinci producții pe care nu trebuie să le ratați, deoarece sunt adevărate opere de artă.
La Gomera, în regia lui Corneliu Porumboiu
Catalogat de celebra publicație americană IndieWire drept „un amestec șlefuit de motive ale genului care sugerează ce s-ar fi întâmplat dacă echipa Ocean’s 11 se forma în Insulele Canare”, „La Gomera” s-a bucurat de cronici favorabile, fiind caracterizat drept un film noir cu accente comice și minunate răsturnări de situație.
Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii.
Din distribuția filmului fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl. „La Gomera” este distribuit de 42 Km Film și Ro Image 2000.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Cardinalul, în regia lui Nicolae Mărgineanu
În anii ’50, conducătorii bisericii greco-catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și a unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică episcopul Iuliu Hossu, care prin curaj și verticalitate devine o călăuză pentru ceilalți preoți.
Cardinalul lui Nicolae Mărgineanu prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet.
Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar, iar alături de el joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor.
Ivana cea groaznică, în regia Ivanei Mladenović
Ivana cea Groaznică este o poveste neconvențională despre oameni și locuri, despre apartenență și dor, spusă cu umor și tandrețe. Actrița sârbă Ivana Mladenović lucrează și trăiește în România, dar după o serie de probleme de sănătate decide să își petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, orășelul natal, înconjurată de familie.
Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local – festivalul de muzică Podul Prieteniei – și, deși nu foarte convinsă, Ivana acceptă. Odată cu sosirea excentricilor săi prieteni de la București și pe măsură ce bârfele legate de povestea ei de dragoste cu un băiat mult mai tânăr se împrăștie în oraș, Ivana ajunge în pragul unei căderi nervoase.
Ivana cea Groaznică, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Ivana Mladenović, a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Locarno. Scenariul și regia sunt semnate de Ivana Mladenović, co-scenarist este Adrian Schiop, regia artistică a fost realizată de Ana Szel și Andrei Rus, imaginea – de Carmen Tofeni, montajul – de Patricia Chelaru și Cătălin Cristuțiu, costumele – de Iulia Popescu. De scenografie au fost responsabile Radmila Simić, Rada Dronjak și Gordana Mladenović, de machiaj – Iulia Popescu și Dejana Petrucić. Producători sunt Ada Solomon și Ivana Mladenović.