50 de filme românești pe care trebuie să le vedeți măcar o dată-n viață sunt, fără nicio îndoială, prea puține… Cinematografia noastră a dat lumii mult mai multe capodopere, fără să ne fie frică de cuvinte mari. Așa că FANATIK.RO duce mai departe „serialul” cu un „episod-surpriză”. După filmele din perioada 1900-1970, urmate de cele dintre anii 1971 și 1989, încheind cu perioada post-decembristă 1990-2018, vă prezentăm acum seriile de filme „înrudite” care au umplut sălile de cinema de la noi.
De la haiducii lui Dinu Cocea la Mărgelatu lui Florin Piersic, de la super-comediile cu Gogu Steriade, Patraulea și Trandafir, mereu în vizorul Brigăzii Diverse, la ardelenii lui Dan Pița și Mircea Veroiu. Fără să uităm comisarii lui Sergiu Nicolaescu, o adevărată revelație pentru spectatorul român din anii ’70. Să le luăm pe rând. Azi vă prezentăm haiducii și Brigada Diverse.
50 de filme românești pe care trebuie să le vedeți măcar o dată-n viață! Seria haiducilor: de la „Amza” Besoiu la „Șaptecai” Piersic
Când spunem „haiduc” ne gândim automat la un om bun, un viteaz care ia de la bogați să dea la săraci. Regizorul Dinu Cocea s-a gândit și el că un astfel de personaj ar fi foarte bine primit de publicul spectator și nu s-a înșelat. Bazate pe scenarii scrise de Eugen Barbu, filmele sale cu haiduci din anii ’60-’70 au umplut, cum mai spuneam, sălile de cinematograf și au rămas un punct de referință în istoria cinematografiei românești. Distribuția a contribuit decisiv la succesul la public pe care l-a avut seria haiducilor. De la Ion Besoiu (Amza) la Florin Piersic (Șaptecai) filmele lui Dinu Cocea au adus pe marele ecran o pleiadă de mari actori, după cum puteți vedea în continuare.
1. Haiducii (1966, regia: Dinu Cocea)
Acțiunea filmului se petrece în țara Românească a secolului al XVIII-lea, în plină epocă fanariotă. Căpitanul unei cete de haiduci, Amza (Ion Besoiu), trădat de fratele său de cruce Sârbu (Amza Pellea), este prins și băgat la ocnă. „Bolnav” de ambiții și bani, Sârbu intră în slujba domniei și devine căpitan de arnăuți. Dar Amza evadează din ocnă… În distribuție: Ion Besoiu, Amza Pellea, Marga Barbu, Toma Caragiu, Jean Constantin, Fory Etterle, Ion Finteșteanu.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
2. Răpirea fecioarelor (1968, regia: Dinu Cocea)
„Începutul veacului al XIX-lea… Cete de turci, conduse de temutul Pazvanoglu, pașă din Vidin, jefuiau sălbatic Țara Românească, fără să întâmpine nicio împotrivire din parte cârmuirii fanariote”, se spune în primele secvențe ale filmului. Răpirea fetelor era deliciul invadatorilor. Ceata de haiduci a lui Amza (acum interpretat de Emanoil Petruț) este singura speranță a obidiților… În distribuție: Emanoil Petruț, Marga Barbu, George Constantin, Toma Caragiu, Olga Tudorache, Gheorghe Ionescu-Gion, Florin Scărlătescu.
3. Răzbunarea haiducilor (1968, regia: Dinu Cocea)
Pazvangii pașei din Vidin, Osman Pazvantoglu, jefuiesc în continuare satele din nordul Dunării, răpind, de data aceasta, copii pentru a-i dărui sultanului de la Istanbul. Intervin din nou haiducii lui Amza, se dau lupte spectaculoase pe corăbiile cu copii, acțiunea se împletește și cu intrigile de la curtea domnească a Țării Românești și… vedeși dumneavoastră cum se termină toată povestea! În distribuție: Emanoil Petruț, George Constantin, Marga Barbu, Toma Caragiu, Olga Tudorache, Colea Răutu, Jean Constantin.
4. Haiducii lui Șaptecai (1971, regia: Dinu Cocea)
A trecut un an de la moartea căpitanului Amza. Ceata de haiduci e împrăștiată și dezorientată. Apare voinicul Anghel zis Șaptecai (Florin Piersic) care devine noul căpitan și continuă lupta împotriva cetelor de arnăuți ai domniei. Apare și frumoasa domniță Ralu (Aimée Iacobescu), apar și niște bijuterii fabuloase, aventurile se leagă într-un ritm amețitor, sfârșitul filmului este total surprinzător… În distribuție: Florin Piersic, Marga Barbu, Aimée Iacobescu, Colea Răutu, Toma Caragiu, Jean Constantin, Nicolae Gărdescu, Mihai Mereuță, Petre Gheorghiu)
5. Zestrea domniței Ralu (1971, regia: Dinu Cocea)
Domnița Ralu pleacă la Viena cu un milion de galbeni pentru a-și cumpăra bijuteriile mult visate. Numai că Anghel Șaptecai vrea și el bijuteriile, o seduce pe frumoasa domniță, dar în drumul său spre comoară mai sunt și alți „pretendenți”, printre care și tatăl său Mamulos. Aventuri, trădări, lovituri de teatru, toată „panoplia” filmelor de capă și spadă. Până la urmă Anghel Șaptecai și domnița Ralu se… Ce fac aflați vizionând filmul! În distribuție: Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Constantin Codrescu, Aimée Iacobescu, Mihai Mereuță, Colea Răutu.
6. Săptămâna nebunilor (1971, regia: Dinu Cocea)
Continuă aventurile din „Zestrea domniței Ralu”, Anghel Șaptecai cade în mâna căpeteniei arnăuților, Mamulos, tatăl său… După neumărate răsturnări de situație, căpitanul haiducilor pune mâna pe bijuteriile domniței Ralu și vrea să cumpără arme pentru oastea lui Tudor Vladimirescu. Seria haiducilor se încheie cu începutul mișcării revoluționare a acestuia, din anul 1821, și cu o decizie surprinzătoare a lui Anghel Șaptecai… În distribuție: Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Constantin Codrescu, Aimée Iacobescu, Carmen Maria Strujac și Colea Răutu)
Seria BD: Gogu, Patraulea și Trandafir, excroci de doi lei, dar simpatici!
Dacă nu ați văzut până acum niciun film din seria BD (Brigada Diverse) nici nu aveți idee ce ați pierdut! Dar mai aveți timp să „recuperați”. FANATIK.RO vă oferă o primă ocazie. Regizorul Mircea Drăgan a dat viață în peliculele sale, pornind de la scenariile lui Nicolae Țic, unor personaje pline de umor, interpretate genial de mari actori, care, din păcate, nu mai sunt printre noi: Dem Rădulescu (Gogu Steriade), Jean Constantin (Fănică Patraulea), Puiu Călinescu (Alexandru Trandafir), Toma Caragiu (căpitanul Panait), Sebastian Papaiani (plutonierul Căpșună), Dumitru Furdui (sergentul-major Cristoloveanu), Iurie Darie (maiorul Dobrescu).
Nicolae Țic scrisese scenarii pentru nu mai puțin de 11 filme, dar seria s-a oprit la doar 3. Plutonierul Căpșună (Sebastian Papaiani) a povestit pentru paginademedia.ro de ce: „A fost un general. Generalul Constantin. Un om inteligent care a oprit filmul. Era deştept foc! Ardea! A oprit filmul pentru că a considerat că ne băteam joc de miliţie. După ce am terminat trei filme şi-a dat seama. Vă daţi seama ce deştept era?! N-a mai dat uniforme, n-a mai dat pistoale fără gloanţe. N-a mai dat voie miliţiei să meargă cu noi la filmări”.
-
Brigada Diverse intră în acțiune (1970, regia: Mircea Drăgan)
Furtul unui cățel și dispariția unei broșe duc la descoperirea unor infracțiuni mult mai grave, care duc până la… crimă!
-
Brigada Diverse în alertă! (1971, regia: Mircea Drăgan)
Proprietari de tablouri valoroase păcăliți, bani falși, „văduve” frumoase – și tinere! – care fraieresc bărbații dornici de aventuri galante, belele numai bune pentru Gogu, Patraulea și Trandafir! Și când își mai bagă „nasul” și Miliția, umorul e rege!
-
B.D. la munte și la mare (1972, regia: Mircea Drăgan)
Droguri pe „întinsul litoral”, cum spunea un cântec al lui Dan Spătaru, icoane vechi din mănăstirile bucovinene, două „afaceri” la care nu puteau rezista cei trei „mari” excroci de doi lei Gogu Steriade, Fănică Patraulea și Alexandru Trandafir. Numai că iarăși le strică socotelile agasantul căpitan Panait, secondat de plutonierul Căpșună, sergentul-major Cristoloveanu și câinele Costel…
Urmează într-un „episod” următor trilogia de western-uri a fraților ardeleni Traian, Romulus și Ion Brad (1978 – 1981) și anotimpurile „bobocilor”, toamna (1975), iarna (1977) și primăvara (1987). Până atunci, vizionare plăcută a aventurilor haiducilor și a tridentului de umor debordant Gogu – Patraulea – Trandafir!