Serialul de mare succes „50 de filme românești pe care trebuie să le vedeți măcar o dată-n viață!” a ajuns la „episodul” 3. Perioada 1990-2018. Gata cu cenzura, dar gata și cu banii de la bugetul de stat. Câinii cu covrigi în coadă n-au populat nici platourile de filmare, cum absenți au fost și din viața de zi cu zi a noii Românii libere post-decembriste. Câștigul a fost că după 1989 s-a putut spune și arăta pe marele ecran ce nu se putea spune și arăta înainte de 1989. Dar a fost, oare, un câștig? Numai dumneavoastră, spectatorii, puteți da răspunsul.
Există în cinematografia noastră post-decembristă o preferinţă clară pentru subiecte care „explorează” medii sociale maladive, de obicei interlope, care înainte de 1989 nu puteau apărea în filme. Prea multa pudoare impusă înainte de 1989 a dus la lipsa oricărei pudori după 1989. Dorinţa evidentă de a şoca spectatorul a dus la filme dure prin imagini, dar lipsite de substrat, de esență, plicticoase prin repetiţie, imprevizibil fiind doar numărul personajelor care îşi vor dezvălui… goliciunea. Trupească și sufletească. Ceea ce înainte putea fi picant, după 1989 a intrat în obişnuinţă. Până şi spectatorii cei mai puţin pretenţioşi aşteaptă şi altceva de la un film decât limbaj de cartier și sex explicit.
50 de filme românești pe care trebuie să le vedeți măcar o dată-n viață! Perioada a III-a: anii 1990-2018
La fel ca și primele două selecții de filme, cele din perioada 1900-1970, urmate de peliculele din perioada 1971-1989, și selecția filmelor din perioada 1990-2018 este subiectivă și poate fi contestată. Măcar ăsta este un câștig după schimbarea regimului din decembrie 1989, oricine poate contesta pe oricine. Și orice. Democrația ne-a adus măcar libertatea opiniei. Unii zic că e de ajuns, alții zic că nu. Ambele păreri pot fi… contestate, nu-i așa?! Până la o nouă luptă de idei, însă, haideți să vedeți câteva dintre sutele de producții cinematografice realizate în libertate. Vizionare plăcută!
-
Șobolanii roșii (1991, regia: Florin Codre)
A fost primul film realizat exclusiv din inițiativă și fonduri particulare după evenimentele din decembrie 1989. Un cascador fuge din România comunistă și se întoarce în România capitalistă, în care are surpriza să reîntâlneacă aceleași figuri din nomenclatura „Epocii de Aur”, „reorientate” în noii „capitaliști”. Distribuție generoasă: Lucian Nuță, Bogdan Vodă, Șerban Ionescu, Petre Nicolae, Florin Zamfirescu, Valentin Uritescu, Ștefan Sileanu, Dragoș Pâslaru, Valentin Teodosiu, Tora Vasilescu, Ozana Oancea, Adela Marian, Cezara Dafinescu, Marian Râlea, Mihai Mălaimare, Constantin Diplan, Constantin Drăgănescu, Cristian Iacob, Ștefan Velniciuc, Raluca Petra, Maria Munteanu, Dana Dembinschi, Stelian Nistor, Papil Panduru, Paul Fister.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
-
Balanța (1992, regia: Lucian Pintile)
Ecranizarea singurului roman al lui Ion Băieșu este o tulburătoare imagine a unui comunism paraplegic, agonizant, văzută prin ochii unei tinere absolvente de facultate care se luptă cu structurile imobile și imbecile ale societății mioritice din ultimii ani ai „Epocii de Aur”. Nume mari în distribuție: Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Dorel Vișan, Mariana Mihuț, Gheorghe Visu, Dan Condurache, Matei Alexandru, Leopoldina Bălănuță, Magda Catone.
-
Hotel de lux (1992, regia: Dan Pița)
Prima „ieșire în lume” a lui Dan Pița după decembrie 1989 a însemnat „Leul de argint” la festivalul cinematografic de la Veneția, în 1992. Un tânăr șef de sală ambițios încearcă să inoveze într-un restaurant dintr-un hotel de lux. Inexplicabil la prima vedere, inițiativele sale se lovesc de obtuzitatea superiorilor. Filmul lui Pița este „o admirabilă expresie concretă pentru a defini dimensiunea absurdă a mecanismelor dictaturii”, caracterizarea aparținând criticului de film Adina Darian. Distribuție numeroasă: Irina Petrescu, Ștefan Iordache, Valentin Popescu, Clara Vodă, Bogdan Vodă, Constantin Cotimanis, Lamia Beligan, Mircea Anca, Irina Movilă, Claudiu Istodor, Victoria Cociaș, Simona Bondoc, Marius Stănescu și mulți, mulți alții…
-
Cel mai iubit dintre pământeni (1993, regia: Șerban Marinescu)
Inspirat din romanul cu același nume al lui Marin Preda, filmul prezintă decăderea intelectualului în regimul torționar al autorităților comuniste obtuze și dictatoriale. Tușele mai grosiere care au deranjat pe unii critici de film, aduc o notă de veridicitate unei mega-producții cu mare succes la public. Succes asigurat și de o distribuție magnifică: Ștefan Iordache, Maia Morgenstern, Dorel Vișan, Gheorghe Dinică, Mircea Albulescu, Tora Vasilescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Mitică Popescu, Colea Răutu, George Constantin, Ștefan Bănică, Valentin Uritescu, Aristide Teică, Cornel Ciupercescu, Emil Hossu.
-
Începutul adevărului / Oglinda (1994, regia: Sergiu Nicolaescu)
Deși a reușit „performanța” de a-i nemulțumi pe mulți, de la însuși Regele Mihai la reprezentanții partidelor istorice, Sergiu Nicolaescu a construit un film care, după cum îi spune și numele, încearcă să prezinte adevărul nefardat al loviturii de palat din 23 august 1944, cu participanții într-o lumină cât mai aproape de adevărul istoric. Distribuție „istorică”: Ion Siminie, Adrian Vîlcu, Gheorghe Dinică, Sergiu Nicolaescu, Șerban Ionescu, George Alexandru, Ștefan Iordache, Dorel Vișan, George Constantin, Mitică Popescu, Emil Hossu, Vladimir Găitan, Cătălin Păduraru, George Ulmeni, Ștefan Radof și mulți alții…
Ce spunea Sergiu Nicolaescu despre filmul său în anul 2002:
-
Filantropica (2002, regia: Nae Caranfil)
Cinismul libertății asumate în stil mioritic după 1989 de capitalismul sălbatic atât de așteptat de români în anii Epocii de Aur a comunismului. Ce poate ajunge un intelectual sărac sub bagheta unui excroc dacă visează la high-life-ul post-decembrist. Perlă de umor negru. Nenumărate premii interne și internaționale. În distribuție: Gheorghe Dinică, Mircea Diaconu, Mara Nicolescu, Dragoș Moștenescu, Florin Călinescu, Florin Zamfirescu, Monica Ghiuță, Marius Florea Vizante, Dragoș Moștenescu.
-
4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2005, regia: Cristian Mungiu)
O zi din anul 1987. O studentă vrea să facă un avort. Este ilegal. „Plata” trece de latura strict financiară, în mizeria morală a vremii. Distribuție oarecum necunoscută la vremea premierei: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean, Luminița Gheorghiu, Mădălina Ghițescu. Numărul premiilor este realmente impresionant:
- Palme d’Or și Marele Premiu Fipresci pentru cel mai bun film al anului la Festivalul de la Cannes 2007
- Marele Premiu al Academiei Europene de Film în anul 2007
- Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Stockholm 2007
- Premiul Ministerului Francez al Educației Naționale 2007
- „Cel mai bun film” la Festivalul de Film de la Stockholm, 2007
- Hollywood World Award (Cel mai bun film) la Festivalul de Film de la Hollywood 2007
- „Cel mai bun film străin” din partea Asociației Criticilor de Film din Los Angeles, 2007
- „Cel mai bun film străin”, din partea Asociației Criticilor de Film din Toronto, 2007
- Cel mai bun film al anului 2007 atât în topul realizat de „National Board of Review”, cât și în cel realizat de „Times Online”
- „Cel mai bun film străin care a rulat pe ecranele poloneze în 2007″ acordat de Asociația Cineaștilor Polonezi în 2008
- 10 premii Gopo în 2008
- 5 premii ale Asociației Criticilor de Film din România în 2008
- „Cel mai bun film străin” din partea BBC Four World Cinema 2009
- „Cel mai bun film european” la gala Premiilor Goya de la Madrid 2009
-
Moartea domnului Lăzărescu (2005, regia: Cristi Puiu)
Dramă cu accente de comedie neagră, inspirat dintr-un caz real petrecut în Dolj, multipremiatul film al lui Cristi Puiu „spune” povestea unui pensionar plimbat între spitale de indiferența dusă până la nesimțire a cadrelor medicale care i-au refuzat o îngrijire minimă. Cea mai importantă distincție a fost Premiul „Un certain Regard” la Festivalul de la Cannes din 2006. În distribuție: Ioan Fiscuteanu, Luminița Gheorghiu, Dana Dogaru, Doru Ana, Șerban Pavlu, Florin Zamfirescu, Dragoș Bucur, Clara Vodă, Adrian Titieni, Monica Bârlădeanu, Mimi Brănescu.
-
California Dreamin’ (nesfârșit) (2007, regia: Cristian Nemescu)
Bazat pe un caz real, petrecut în gara Pielești, Dolj în 3 iunie 1999. Un șef de gară blochează un tren NATO în drumul său spre Serbia și de aici pornește un întreg mare scandal. Regizorul Cristian Nemescu a murit la numai 27 de ani într-un taxi făcut praf pe podul Eroilor din București de un SUV Porsche Cayenne condusă de un cetățean britanic cu mare viteză. Era august 2006, la numai o lună de la terminarea filmărilor. La un an distanță filmul său primea prestigiosul premiu „Un certain regard”, la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes. Distribuție internațională: Răzvan Vasilescu, Armand Assante, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu, Constantin Diță, Paul Ipate, Cătălina Mustață,
Partea I
Partea a II-a
-
Poziția copilului (2013, regia: Călin Peter Netzer)
„Radiografia” relației dintre o mamă dominatoare și fiul ei adult scoate în evidență traumele sufocării „copilului” prin prea multă dragoste. În contextul traficului de influență și corupției din instituțiile de bază ale României de azi. Ursul de aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2013 și Cel mai bun film la Festivalul de la Namur 2013. În distribuție: Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Natașa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu.
Al treilea „episod” al „serialului” FANATIK.RO „50 de filme românești pe care trebuie să le vedeți măcar o dată-n viață!” a prezentat peliculele din perioada post-decembristă 1989-2018, a ajuns, „la zi”, dar nu este ultimul! Urmează peste câteva zile încă un „episod”, despre… Despre ce, vă lăsăm plăcerea să descoperiți dumneavoastră surpriza! Numai pe FANATIK.RO! Peste câteva zile! Până atunci, vizionare plăcută la filmele prezentate în cele 3 „episoade” postate până acum de FANATIK.RO: perioada 1900-1970, perioada 1971-1989 și, aici de față, perioada 1990-2018.