Tragedie în lumea folclorului bănățean. A murit Gelu Stan. Dumnezeu să-l odihnească!

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
29/12/2018, 15:26
Tragedie în lumea folclorului bănățean. A murit Gelu Stan. Dumnezeu să-l odihnească! GALERIE FOTO
Gelu Stan a încetat din viață la 80 de ani

Lumea folclorului bănățean este în doliu. Gelu Stan a murit noaptea trecută. Profesorul, dirijorul si muzicologul Gelu Stan s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani. A realizat emisiunea de dedicaţii muzicale la Radio Timișoara, pe care chiar el a înfiinţat-o în urmă cu aproape 30 de ani.

Gelu Stan provine dintr-o familie de muzicieni din Lugoj. Unchiul său era Dimitrie Stan, reputat om de cultură, de la care a moștenit și a învățat foarte multe, după cum chiar el a recunoscut. Omul de radio a făcut școala primară la Lugoj, după care s-a mutat la Timișoara pentru a-și continua studiile. În 1965 a terminat cursurile Institutului Pedagogic de la Timișoara, iar în 1972 a terminat Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București.

Tragedie în lumea folclorului bănățean. Gelu Stan a murit în somn la vârsta de 80 de ani.

Și-a început cariera ca dirijor. 20 de ani a condus Ansamblul profesionist Banatul, de cinci ori primind premiul de cel mai bun dirijor din România. În ultimii 30 de ani  Gelu Stan avea o emisiune la Radio Timișoara, un program de dedicaţii muzicale pe care chiar el l-a conceput. Din 1990 a realizat emisiuni la postul Radio Timișoara. În perioada 1990 – 2000 a coordonat deasemenea Secția Muzicală.

Gelu Stan, aici la emisiunea sa de dedicații muzicale de la Radio Timișoara, s-a stins din viață la 80 ani.

Lumea artistică din România și mai ales cea a folclorului bănățean este în doliu, după ce muzicologul Gelu Stan a murit la 80 de ani, în somn. A fost președinte de juriu în festivaluri folclorice din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj. Pentru întreaga activitate muzicală, în promovarea artei și culturii timișene, Consiliul Județean Timiș l-a recompensat în anul 2008 cu “Premiul Pro Cultura –Timisiensis”, o distincție care l-a făcut pe omul de muzică să continue cu ardoare activitatea sa artistică.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×