Tradiții și superstiții de 8 Martie! Ce nu e bine să faci în această zi

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
08/03/2019, 11:16
Tradiții și superstiții de 8 Martie! Ce nu e bine să faci în această zi
Tradiții și obiceiuri de 8 Martie

Astăzi este 8 Martie, prilej cu care toate doamnele și domnișoarele se află în centrul atenției. Ziua Femeii a fost sărăbătorită pentru prima dată în mod oficial în Germania, în 1848. Atunci, regele Prusiei s-a văzut nevoit să înfrunte o adevărată revoltă armată, promițând o serie de reforme, precum introducerea votului pentru femei.

Află povestea zilei de 8 Martie!

Însă Ziua Internațională a Femeii a fost recunoscută mult mai târziu, în 1975, de către Națiunile Unite și a fost adoptată de multe dintre țările care până atunci nici nu aveau habar de existența ei. În România, pe 8 Martie sărbătorim Femeia.

Până în decembrie 1989, era considerată Ziua Mamei, însă odată cu Revoluția din acel an, a fost înlocuită cu Ziua Femeii. Mai mult decât atât, în 2010 s-a stabilit ca Ziua Mamei să fie sărbătorită în mod oficial în prima duminică a lunii mai, iar cea a tatălui în a doua duminică.

Tot ce trebuie să știi despre ziua de 8 Martie
Tot ce trebuie să știi despre ziua de 8 Martie

Tot ce trebuie să știi despre ziua de 8 Martie

În multe țări, ziua de 8 Martie este considerată prima zi a primăverii. Practic, din acest moment ar începe natura să renască după iarnă. Tradițiile și obiceiurile diferă însă, de la o țară la alta. La noi, de exemplu, se spune că Dragobetele marchează începutul primăverii.

În ceea ce privește superstițiile legate de această zi, se spune că mărțișorul trebuie purtat la gât până pe 9 martie, pentru a aduce noroc și bunăstare tot anul. Fiind o sărbătoare relativ recentă, în folclorul românesc nu există tradiții și obiceiuri legate de celebrarea femeii pe 8 Martie.

Ziua imediat următoare aduce însă o serie de obiceiuri aparte. Pe 9 Martie, are loc prăznuirea celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia. În credința populară se spune că în această zi se deschid mormintele și porțile Raiului pentru sufletele celor morți. De asemenea, se dau de pomană Mucenici, un preparat pregătit special pentru această zi.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×