Când are loc echinocțiul de primăvară în 2019! Cum ne afectează acest fenomen

Claudiu Ilie   
în Stiri mondene
07/03/2019, 17:22
Când are loc echinocțiul de primăvară în 2019! Cum ne afectează acest fenomen GALERIE FOTO
Echinoctiul de primavara are loc in anul 2019 ăe data de 20 martie

Pe data de 20 martie va ave loc echinocţiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice a anului 2019! Acesta se va produce în timpul zilei de miercuri, la ora 23:58. Echinocțiul este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice colț de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc.

Echinocțiul de primăvară 2019 va avea loc pe 20 martie, la ora 23:58

Din data de 20 martie, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până pe data de 21 iunie, când vine solstițiul de vară.

”La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești, în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

echinoctiu de primavara 2019
echinoctiu de primavara 2019

Ziua are aceeași durată cu noaptea

La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară”, explică specialiștii Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu.

Începe anul agrar

În ziua echinocţiului de primăvară începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu bețele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Focuri se aprindeau în vechime, pentru a arde iarnă şi a renaşte, prin căldură, spiritul primăverii. Obiceiul a fost asimilat în creştinismul românesc sub formă Focurilor Sfinţilor. Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumina şi întuneric. Se marchează astfel în chip ritualic un fenomen astronomic obişnuit, dar care da direcţia pentru activităţi omeneşti specifice.

La Polul Sud începe noaptea cea lungă

Cu prilejul echinocţiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie, iar chinezii credeau că în ziua în care cade echinocţiul de primăvară ouăle pot să stea în echilibru, deoarece gravitaţia este egală în toate părţile.

În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice.

Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×