Fenomen periculos! Dispar insectele de pe pământ

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
12/02/2019, 13:03
Fenomen periculos! Dispar insectele de pe pământ GALERIE FOTO
Jumătate din speciile de insecte de pe Planetă vor dispărea în următoarele decenii!

Un fenomen extrem de periculos ar putea duce la dispariția insectelor de pe Pământ! Un studiu publicat în revista Biological Conservation avertizează dispariția a aproape jumătate din speciile insectelor existente. Totul se va petrece în următoarele decenii.

Unul din motive sunt pesticidele folosite în exces care vor duce ușor la un declic rapid în lumea întreagă.  De asemenea, pierderea habitatului și poluarea sunt celelalte două cauze extreme care produc dispariția insectelor. Din păcate, 40% din speciile de insecte dispar în rate alarmante în toată lumea, iar albinele, furnicile și bondarii dispar de 8 ori mai repede decât păsările, reptilele sau mamiferele, conform BBC.

Fenomen incredibil! Insectele vor dispărea de pe Pământ!

Aproape jumătate din speciile existente de insecte ar putea dispărea în următoarele decenii din cauza poluării și a pesticidelor. Fenomenul ar urma să aibă un efect catastrofal asupra ecosistemelor planetei, conform spuselor cercetătorilor. Declicul a venit după transformarea habitatului insectelor în poluare intensivă. Acesta au fost provocate în special de de îngrășăminte agricole și pesticide. Coautorul studiului în cauză, profesorul Dave Goulson de la Universitatea din Sussex, a afirmat că suntem „pe calea Armaghedonului ecologic” pentru că „dacă vom pierde insectele, atunci totul se va prăbuși”.

Jumătate din insectele de pe Pământ vor dispărea în următoarele decenii
Jumătate din insectele de pe Pământ vor dispărea în următoarele decenii

Se pare că în aproximativ 25 de ani, biomasa insectelor a scăzut cu 76 la sută. În studiu nu au fost inventariate insectele care se târăsc. Oamenii de știință spun că există doi vinovați principali: utilizarea pesticidelor și lipsa habitatului din jurului terenului agricol.  „Declinuri vor avea un impact în cascadă asupra funcționării ecosistemului”, relatează nytimes.com. „Al doilea element este creşterea folosirii de fertilizatori şi pesticide în agricultura globală şi contaminarea cu poluanţi chimici. În al treilea rând, avem factori biologici, precum speciile invadatoare şi agenţii patogeni. În ultimul rând, avem încălzirea globală, mai ales în zonele tropicale unde deja se observă un impact puternic”, a spus Dr Francisco Sanchez-Bayo.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×