Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei. ȘTIRIMONDENE.FANATIK.RO vă spune ce trebuie să faceți pentru a vă proteja în cea mai aprigă noapte din an, când strigoii umblă pe străzile lăturalnice, lupii vorbesc cu grai omenesc, iar spiritele rele pândesc din întuneric. Noaptea Sfântului Andrei este între 29 și 30 noiembrie.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei
Noaptea de Sfântul Andrei este cumva echivalentul românesc al nopții de Halloween, iar românii respectă tradiții și obiceiuri venite din negura timpului, care i-au protejat de toate spiritele rele și i-au ajutat să treacă cu bine peste această noapte. Sunt unii care însă nu au respectat tradițiile, iar rudele sau prietenii lor i-au găsit dimineața umblând pe străzi fără să mai știe cine sunt, de unde vin și încotro se îndreaptă. Siritele rele le furaseră mințile.
Se spune că lupii încep să vorbească graiul omenesc și spun lucruri îngrozitoare. Cei care vor fi atacați în această noapte se vor transforma în vârcolaci sau ăși vor pierde mințile.
Lupii vorbesc graiul oamenilor, iar cei care îi ascultă își vor pierde mințile
De secole întregi, oamenii folosesc usturoi în această noapte pentru a alunga spiritele rele. Se dau cu usturoi tocurile ușilor, ferestrele, chiar și în grajdul anumalelor se folosește usturoiul, iar cei mici sunt însemnați cu semnul crucii făcut cu usturoi pe mână. Se spune că răul se va ține departe.
Se spunea de asemenea că în ajun circulă strigoi, aceștia fiind suflete pedepsite care din cauza unei vieți nepotrivite sau luată prin violență bântuie, și atunci tot drept apărare se folosea usturoiul.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Noaptea Sfântului Andrei este noaptea în care spiritele ajung pe pământ. Este o noapte magică, în care se spune că fetele nemăritate își pot visa ursitul. Acestea ascund sub pernă un fir de busuioc, iar ursitul le va apărea în vis.
La miezul noptii de Sfântul Andrei, fetele intorc un ulcior de lut cu gura în jos, pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinși și rostesc o incantație, pentru a cuceri inima băiatului iubit.
Usturoiul ține spiritele rele la distanță
Fetele care vor să-si vadă ursitul trebuie să stea goale între două oglinzi, la miezul nopții, cu două lumânări aprinse în mână. În oglinda din spate vor vedea scene din viitorul lor, inclusiv chipul celui care le va fi partener de viață.
Fata care vrea să se mărite cât mai curând, poate ține în mână două lumânări aprinse și priveșște într-un pahar cu apă în care a fost pusă o verighetă sfințită în biserică. Se spune că își va vedea viitorul soț.
Se spune că tot în această noapte, misterele pot fi dezlegate. Tot ce trebuie să faci este însă să mergi într-un cimitir, cu un vas cu apă descântată. Se spune că privind în apa respectivă vei vedea exact misterul dezlegat și faptele exact așa cum s-au întâmplat.
O altă metodă folosită de secole în gospodăriile din România pentru a ține departe spiritele rele este la îndemâna oricui. Gospodinele se spune că trebuie să întoarcă cu gura în jos toate paharele, cănile și farfuriile din casă, în noaptea Sfântului Andrei.
Tot de Sfântul Andrei se pune grâu la încolțit, pentru ca gospodarii să afle cum va fi recolta de anul viitor, dar și cât de prosperă va fi casa și familia sa.