Sfântul Apostol Andrei este prăznuit de bisericile ortodoxă, romano-catolică, anglicană și luterană an de an în data de 30 noiembrie. A fost un simplu pescar, născut în Galileia, în nordul Țării Sfinte. A fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul și „cel întâi chemat la învățătura lui Hristos” (doxologia.ro) spre a-i deveni Apostol pe meleagurile dobrogene dintre Dunăre și Marea Neagră, unde a propovăduit cuvântul Domnului și a creștinat pe iubitorii de Dumnezeu. De aceea este considerat Apostolul României, ocrotitorul României.
După o viață dedicată Mântuitorului, Sfântul Apostol Andrei s-a săvârșit din această lume martirizat pe o cruce în formă de X, legat cu capul în jos din ordinul antipatului (consulului) Egheat din Cetatea Patrelor (azi Patras, Grecia). Crucea martiriului a devenit cunoscută în toată lumea drept Crucea Sfântului Andrei și poate fi întâlnită azi pe toate șoselele lumii anunțând o cale ferată.
Sfântul Andrei, obiceiuri din moși strămoși. De ce punem grâu la încolțit
Ziua Sfântului Andrei și noaptea dinainte (29-30 noiembrie) sunt pline de obiceiuri și superstiții, venite prin ani din străvechi tradiții populare. De la ungerea ferestrelor și ușilor, dar și a anumitor părți ale corpului!, cu usturoi pentru alungarea strigoilor care năpădesc lumea în noaptea acestui adevărat… Halloween românesc, până la punerea de grâu la încolţit pentru… eee, aici e aici, știți pentru ce? Știți de ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei? Care este semnificația acestui obicei străvechi? Mulți dintre noi ne bucurăm când vedem grâul verde în ghivece pe pervazul ferestrei, dar puțini știm de ce urmăm această tradiție.
Grâul pus de Sfântul Andrei, un simbol dumnezeiesc
Atât în tradiția populară, cât și în tradiția religioasă, grâul este un simbol folosit în toate ritualurile, de la naștere la moarte. Astfel, bobul abia încolțit este simbolul vieții, simbol dumnezeiesc, pe care credincioșii îl poartă în suflet toată trecerea lor prin existența pământească, plecarea la Dumnezeu fiind însoțită tot de grâu, componenta de bază a oricărei colive. Cercul vieții și al morții se închide astfel pornind și sfârșind cu grâul alături.
Grâul pus de Sfântul Andrei diferențiază… familia!
Apoi, spun bătrânii, membrul familiei (fiecare trebuie să-și pună grâu la încolțit, într-un ghiveci, într-o farfuriuță, într-o ceșcuță sau pur și simplu pe un pat de vată îmbibată cu apă pus într-o cutie de pantofi) care va avea grâul cel mai frumos și mândru la Anul Nou, acela va avea parte de cele mai mari împliniri și cea mai mare bună-stare în anul ce urmează. Un grâu necrescut, firav, cu nuanțe de galben a uscare, trebuie să tragă un semnal de alarmă posesorului privind noul an…
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Grâul pus de Sfântul Andrei „desconspiră” ursitul
Tot grâul aduce și… ursitul! Nu în prag, dar măcar în vis. Iată ce spune cunoscutul numerolog Mihai Voropchievici domnișoarelor să facă în noaptea dintre 29 și 30 noiembrie pentru a atrage ursitul în viața lor: „Se iau 41 de boabe de grâu care se pun sub pernă. Și se spune descântecul următor: «Voi 41 de fire de grâu, eu voi adormi și mă voi odihni, dar eu mă rog la Dumnezeu să-mi trimită ursitul meu, cel ce mi l-a dat Dumnezeu». Dacă visezi că un bărbat vine să îți ia grâul, el este ursitul”. Neplăcut este atunci când nu apare nimeni în vis… Mai aveți, însă, o șansă, fetelor: firele de grâu încolțit, amestecate și mâncate într-o salată în Ajunul Bobotezei (în seara de 5 ianuarie), aduc și atunci chipul ursitului în vis.
Tot din bătrâni, în mediul rural, se spune că aspectul grâului pus de Sfântul Andrei transmite câte ceva şi despre recoltele anului care va să vină. Majoritatea țăranilor sunt convinși că firele de grâu verzi, vigurose și stufoase anunță o recoltă bogată vara viitoare.