Tradiții și obiceiuri de Sfânta Anastasia! Românii încă mai urmează tradiții care vin din negura timpului și pe care le-au păstrat cu sfințenie din generație în generație. În această zi de 29 octombrie este prăznuită Sfânta Muceniță Anastasia.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Anastasia
Anastasia a rămas orfană de la o vârstă foarte fragedă. Avea doar 3 ani când mama și tatăl său au murit. Rămasă a nimănui, Anastasia este luată de stareța unei mănăstiri din Roma pentru a o crește și a-i fi mama de care avea atâta nevoie.
Anastasia a crescut la mănăstire, iar stareța a apărat-o de lumea exterioară, plină și atunci, ca și acum, de atrocități și oameni răi. Fetița a crescut în dogmele creștine și a ajuns o adolescentă cu frica lui Dumnezeu. Ținea toate posturile și participa activ la toate slujbele.
”Gata sunt sa mor pentru Dumnezeul meu”
Aceasta s-a făcut vestită printre creștini datorită frumuseții duhovnicesti, iar printre păgâni, datorită frumuseții trupești. Guvernatorul păgân Probus, auzind de frumusețea ei, a trimis soldați la mănăstirea în care aceasta viețuia, ca să o aducă pe Anastasia înaintea lui. Stareța nu a mai putut-o apăra, de data aceasta.
Adusă înaintea guvernatorului, ea și-a declarat credința în Hristos. Guvernatorul a încercat mai întâi să o ademenească pe Anastasia, deoarece dorea să o ia de soție, apoi a trecut la sinistre amenințări.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
”Gata sunt sa mor pentru Dumnezeul meu nu doar o data, ci si de sute de ori, de este cu putinta” i-a strigat Anastasia lui Probus. Când a auzit acestea, guvernatorul respins de Anastasia a pus în practică acele amenințări groaznice. Soldații i-au tăiat sânii și limba, apoi au decapitat-o în afara cetății.
Potrivit tradiției, de ziua Sfintei Mucenițe Anastasia nimeni nu trebuie să se certe. În această zi se spune că nu este bine să te cerţi cu nimeni pentru a nu atrage mânia Sfintei Anastasia şi nu este bine nici să îţi vorbeşti aproapele de rău. O tradiţie din popor mai spune că femeile însărcinate ar trebui să dea ceva de pomană copiilor sărmani pentru a avea prunci sănătoși și o naștere ușoară.