Ne apropiem încet, dar sigur de un fenomen care se petrece doar o dată pe an. Este vorba despre Echinocțiul de toamnă, care are loc luni, 23 septembrie, la ora 10:50. Cu alte cuvinte, acesta este momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, făcând ca ziua să fie egală cu noaptea.
Tradițiile Echinocțiului de toamnă
Pe lângă faptul că marchează debutul toamnei, Echinocțiul de toamnă este încărcat de simboluri, dar nu duce lipsă nici de tradiții și superstiții. Spre exemplu, în popor se spune că această zi pune capăt muncilor agricole, motiv pentru care foarte mulți săteni obișnuiesc să ducă o parte din recoltă la preot pentru a fi sfințită. Tot astăzi, se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile. În plus, la vederea păsărilor zburând în stoluri către țările calde, oamenii din mediul rural aruncă peste gard câteva mâini de grâu, considerând că astfel păsările călătoare nu vor pleca flămânde și nu le vor distruge recoltele.
Echiniocțiul de toamnă este sărbătorit încă din mitologia greacă, perioadă în care se considera că această zi marchează întorcerea zeiţei Persefona împreună cu soţul ei, Hades, în lumea subpământeană. Indiferent de religie, oamenii din întreaga lume celebrează frumusețea naturii și trecerea timpului, succesiunea anotimpurilor reprezentând mereu un motiv de bucurie.
Superstiții legate de Echinocțiul de toamnă. Pentru mulți începe un an nou
La capitolul supersitiții, cele mai importante dintre acestea sunt concentrate în jurul zilei Crucii. Cu această ocazie, creștinii duc la biserică buchete de flori cu care se împodobește crucea. Totodată, se spune că florile și frunzele sunt bune de leac, vindecă durerile de cap și de dinți, iar cu crenguțele de busuioc aprinse se afumă bolnavii de friguri. În plus, credincioșii obișnuiesc să ducă și prune care, odată sfințite, pot fi păstrate îndelungat și, mai mult decât atât, se spune că vindecă „de bube”.
Se spune că în ziua Echinocțiului de toamnă, florile se plâng una alteia pentru că știu că va veni iarna și că vor muri. Dacă planta din camera ta este udă, superstițiile spun că aceasta chiar plânge, iar pentru a o salva, trebuie să o ungi cu mir sfințit de la cea mai apropiată mănăstire.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere