Cruce roșie sâmbătă și dumincă în calendarul ortodox. Este sărbătorit sfântul al cărui nume este purtat de o mulțime de români

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
24/10/2019, 21:09
Cruce roșie sâmbătă și dumincă în calendarul ortodox. Este sărbătorit sfântul al cărui nume este purtat de o mulțime de români GALERIE FOTO
Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 26 octombrie pe Sfântul Dumitru. Sursa foto: kanald.ro

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe data de 26 octombrie pe Sfântul Dumitru. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Din viața sa aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic. Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie. După moartea tatălui său a fost  numit guvernator al Tesalonicului.

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 26 octombrie pe Sfântul Dumitru

Ținând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns că este creștin, a fost întemnițat. În vremea aceea, creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii. În aceste lupte, creștinii erau victime sigure. Potrivit tradiției, Nestor – un tânăr creștin, cere binecuvantarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase.

Cel prăznuit pe data de 26 octombrie de calendarul ortodox îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte și îi va spune: „Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi”. Prin rugăciunele Sfântului Dimitrie, Nestor reușește să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian poruncește ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Din trupul lui Dimitrie nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 26 octombrie pe Sfântul Dumitru
Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 26 octombrie pe Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru, ultima cea mai importantă sărbătoare a toamnei

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, in Serbia), iar moaștele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuală în care se află moaștele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 și redata cultului creștin în 1912.

Sfântul Dumitru marchează ultima, dar și cea mai importantă sărbătoare a toamnei din calendarul creștin ortodox. Conform superstițiilor pastorale, ziua de Sf. Dimitrie reprezintă începutul iernii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×