Calendar ortodox, vineri, 24 octombrie. Sunt cinstiți Sfinții Mucenici Marcian și Martirie, zi de post

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
24/10/2019, 17:05
Calendar ortodox, vineri, 24 octombrie. Sunt cinstiți Sfinții Mucenici Marcian și Martirie, zi de post
Vineri, pe 24 octombrie, sunt cinstiți Sfinții Mucenici Marcian și Martirie. Sursa foto: doxologia.ro

Credincioșii îi cinstesc mâine, 24 octombrie, pe Sfinții Mucenici Marcian și Martirie. Și pentru că este vineri creștinii țin post, adică nu se mănâncă carne, ouă și lactate. Sfinții Mucenici Marcian și Martirie au lucrat în slujba Arhiereului Pavel, Patriarhul Constantinopolului.

Calendar ortodox pentru 24 octombrie 2019. Cine au fost Sfinții Mucenici Marcian și Martirie

Calendarul ortodox îi prăznuiește pe secretarii Arhiereului Pavel, Patriarhul Constantinopolului, care a trăit în perioada domniei împăratului Constantie (337-361). Este vorba de Sfântul Mucenic Marcian care a fost citet și Sfântul Mucenic Martirie care a fost ipodiacon în marea Aghia Sofia din Constantinopol. Cei doi mucenici au lăsat în urma lor multe scrieri și învățături bisericești.

Sfinții Mucenici Marcian și Martirie erau notarii care scriau învățăturile și faptele patriarhului lor, scrieri care întăreau dreapta credință. Cei doi mucenici au propovăduit cuvântului lui Dumnezeu și au slujit Biserica pe care au apărat-o ca două paveze împotriva ereziilor. După ce Sfântul Pavel a fost izgonit și ucis de arieni a fost adus pe tron Macedoniu. Împăratul Macedoniu a încercat să întoarcă mulți credincioși de la dreapta lor credință oferindu-le aur, scaune arhierești și averi nemăsurate, dar aceștia au refuzat.

Cine au fost Sfinții Mucenici Marcian și Martiri
Ereticii le-au tăiat capetele Sfinților Mucenici Marcian și Martirie. Sursa foto: jurnalspiritual.eu

Sfinții Mucenici Marcian și Martirie au fost uciși de eretici

Ereticii le-au făgăduit Sfinților Mucenici Marcian și Martirie daruri nemăsurate pentru a renunța la credința lor. În momentul în care au văzut că nu vor să renunțe la Dumnezeu cei doi mucenici au fost condamnați la moarte. Înainte de a fi duși la locul unde și-au găsit sfârșitul Sfinții Mucenici Marcian și Martirie au cerut un răgaz pentru a se ruga și când au ridicat ochii către cer au rostit: „Doamne Dumnezeule, Cel ce ai creat deosebit inimile noastre, Cel ce cunoști faptele noastre, primește în pace sufletele robilor Tăi, căci pentru Tine murim și ne socotim ca niște oi duse la tăiere. Ne bucurăm, însă, că pentru numele Tău ieșim cu o așa moarte din viață, învrednicește-ne pe noi să fim părtași vieții veșnice, Tu care ești viața noastră”.

Sfinții Mucenici Marcian și Martirie și-au găsit sfârșitul prin tăierea capului. Unii dintre credincioși care se aflau de față au luat cinstitelor lor moaște și le-au îngropat în cetatea Constantinopolului chiar la porțile Melandiei. Câțiva ani mai târziu părintele nostru Ioan Gură de Aur a ridicat o Biserică în locul unde au fost îngropate moaștele celor doi sfinți.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×