Calendar ortodox, 24 octombrie: pomenirea sfântului mucenic Areta

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
23/10/2019, 15:08
Calendar ortodox, 24 octombrie: pomenirea sfântului mucenic Areta
Sfântul mucenic Areta. Sursa foto: doxologia.ro

24 octombrie este o zi extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se săvârșește pomenirea sfântului mucenic Areta. Potrivit calendarului creștin-ortodox, acesta a fost căpetenia cetății Negran din Etiopia, pe vremea împăratului Iustin. Totodată, și-a dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, îndemnându-i pe supușii săi să urmeze calea cea bună, în ciuda chinurilor la care au fost supuși.

Calendar ortodox pentru ziua de 24 octombrie

Acesta a fost căpetenie a cetății Negran din Etiopia, pe vremea împărătiei lui Iustin, în anii 442. Iar în Etiopia împărățea Elezvoi preacredinciosul împărat; și în țara omeriților, împărățea păgânul Dunaan, evreul; această țară a omeritilor în Sf. Scriptură se numește Sava, iar de greci este numită Arabia fericită. Fiindcă binecredinciosul Elezvoi biruise pe pagânul Dunaan și pusese păzitori și credincioși de ai săi, că să păzească și să ocârmuiasca cetățile acelea, pentru această Dunaan s-a sculat cu război și a omorât pe păzitorii dreptmaritorului Elezvoi.

Și încă mergând și la cetatea Negran, a înconjurat-o și neputând-o lua cu război, a făcut jurământ, cum că nu va supăra pe creștinii din ea și așa a intrat în cetate. Apoi călcându-și jurământul, a omorât pe toți câti i-a aflat în ea, atât bărbați cât și femei. Care cu toții au stat bărbătește și au mărturisit credință cea în Hristos. Atunci și Sfântul acesta Aretă a stat cu bărbăție și mărime de suflet la lupta muceniciei”, se arată în calendarul creștin ortodox.

Sfânta muceniță Sevastiana. Sursa foto: doxologia.ro
Sfânta muceniță Sevastiana. Sursa foto: doxologia.ro

Pomenirea sfintei mucenițe Sevastiana

Tot pe 24 octombrie se săvârșește pomenirea sfintei mucenițe Sevastiana (Sebastiana), care a trăit pe vremea împăratului Domețian, în cetatea lui Marchian. Propovăduin credința creștină, aceasta a ajuns în mâinile guvernatorului Serghie, care a supus-o la chinuri inimaginabile.

Pe vremea împărătiei lui Dometian, aflându-se petrecând Sfânta Mucenița Sevastiana în cetatea lui Marchian, a fost pârâtă la guvernatorul Serghie că este creștină; aducând-o de față înaintea lui, și mărturisind sfânta, că a fost uceniță a Apostolului Pave, și a fost botezată de dânsul și cum că este gata a muri pentru Hristos, întâi au bătut-o cu măciuci de plumb peste tot trupul și au băgat-o în temniță, unde i s-a arătat apostolul, zicându-i: „Bucură-te, și nu te mâhni, că trebuie să mergi legată în cetatea ta pentru mărturisirea în Hristos”. Și peste șapte zile scotând-o guvernatorul din temniță și arzând foarte tare un cuptor a osândit-o că să se arunce în el.

Iar sfânta aruncându-se în cuptor și rămânând nevătămată a ieșit, încât s-au minunat toți și s-au spaimântat. Deci facând ea rugăciune, s-a făcut glas mare din cer și fulgere și tunete și grindină atât cât stinse și focul și mulți se primejduira și fugea și guvernatorul cu ceilalți. După acestea a zis guvernatorul: „Cine ești tu, ce este pentru ține și din ce cetate ești”; iar sfânta tăcea. Și întelegând de la cei ce stau înainte, cum că este din Mitropolia Iracliei, a trimis-o legată la guvernatorul de acolo. Iar îngerul Domnului aratându-i-se i-a zis: „Îndrazneste, fiica lui Dumnezeu, că trebuie să stai de față înaintea guvernatorului Pompian, și eu sunt cu ține”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×