Creștinii ortodocși își fac cruce atunci când trec prin fața unei biserici, însă mulți nu știu să explice exact care este motivul pentru care se închină. Semnul crucii mai este făcut și atunci când se trag clopotele, când se trece pe lângă un cortegiu funerar, când tună și fulgeră și când plouă cu grindină.
Cei care își fac cruce atunci când trec prin fața unei biserici trebuie să știe că închinarea se face pentru a da mărturie de credință. Deși acest lucru nu este scris nicăieri, este știut faptul că trebuie să îți faci semnul crucii atunci când treci pe lângă lăcașurile de cult pentru că acelea sunt locurile în care Dumnezeu își face simțită prezența. Se crede că semnul crucii este un obicei foarte vechi, probabil din vremea Sfinților Apostoli. „La fiecare pas și la fiecare faptă ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci” (Tertulian, De corona, c. 3, Migne, P.L., II, col. 99).
Ce înseamnă când îți faci cruce în fața unei biserici
Crucile sunt nelipsite de pe turlele bisericilor și de pe clopotnițe, iar în cimitire se pun cruci pentru ca cei morți să aștepte învierea sub ocrotirea acestui obiect considerat sfânt. În plus, vasele bisericești și straiele preoțești sunt împodobite cu cruci, în timp ce foarte multe bisrici sunt construite în formă de cruce. De asemenea, cărțile bisericești sunt pline de cântări în cinstea Sfintei Cruci.
Se consideră că atunci când facem semnul crucii facem, totodată, și o mărturisire de credință. Este mărturisită astfel credința în Hristos Mântuitorul, care a fost răstingnit pe cruce. Atunci când se face semnul crucii, se rostește numele celor trei ipostase: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Biserica cinsteşte cu multă evlavie Sfânta Cruce: trei zile pe an (14 septembrie, duminica a treia din Paresimi şi 1 august) sunt închinate cinstirii Sfântei Cruci.