Calendar ortodox 10 februarie: pomenirea sfântului sfinţitului mucenic Haralambie

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
09/02/2019, 20:07
Calendar ortodox 10 februarie: pomenirea sfântului sfinţitului mucenic Haralambie GALERIE FOTO
Calendar ortodox 10 februarie: pomenirea sfântului sfinţitului mucenic Haralambie

În calendarul ortodox 10 februarie este pomenirea sfântului mucenic Haralambie. Tot în această zi creștinii ortodocși țin la pomenirea sfintelor muceniţe şi fecioare: Enata şi Valentina şi a mucenicului Pavel. Tot în această zi are loc pomenirea celui dintre sfinţi pãrintelui nostru Anastasie, arhiepiscopul Constantinopolului, dar și pomenirea preacuviosului pãrintelui nostru Zenon.

Sf. Haralambie, Episcopul Magnesiei (Asia Mica) a rãspândit cu succes credinţa în Mântuitorul Hristos. El a avut multe de pătimit. A fost arestat și dus în fața judecătorului pentru credința sa. Dar nu a cedat.„Văzând cã sfântul rabdã durerile fãrã sã scoatã vreun cuvânt rãu, doi soldaţi, Porfirie şi Vaptos au crezut în Hristos şi au fost omorâţi prin tãierea capului cu sabia. La fel, alte trei femei care au vãzut puterea sfântului de a îndura chinurile, L-au lãudat pe Hristos şi au fost imediat martirizate.”, este menționat în calendarul creștin ortodox.

Calendar ortodox 10 februarie: pomenirea sfântului mucenic Haralambie, Enata şi Valentina dar şi a mucenicului Pavel

Calendarul creștin ortodox ne amintește că pe 10 februarie este pomenirea sfântului sfinţitului mucenic Haralambie. Acesta a fost condamnat pentru credința sa la tăierea capului. În timp ce își asculta sentința la moarte Haralambie s-a rugat și a văzut pe Mântuitorul. Cerurile s-au deschis și el i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor sta moaștele sale. „Acel loc sã nu sufere niciodatã de foame sau boli, sã aibã prosperitate, pace, abundenţã de fructe, roade şi vin, iar sufletele oamenilor din acel loc sã fie mântuite. Domnul i-a promis cã o sã-i îndeplineascã dorinţele şi S-a ridicat la cer împreunã cu sufletul martirului Haralambie. Din mila Domnului, sfântul a murit înainte de a fi executat. Galinia a îngropat trupul martirului cu multã onoare.”

Valentina a izbit un jertfelnic cu picioarele şi l-a surpat împreunã cu focul ce era pe el

Tot pe 10 februarie, creștinii ortodocși pomenesc pe  sfintele muceniţe şi fecioare: Enata şi Valentina şi a mucenicului Pavel. Enata era din ţinutul Gaza, iar Valentina din Cezareea. Ele au fost judecate pentru credința în Hristos. Ighemonul Firmilian a fost cel care le-a adus în fața judecății, dar ele, fecioare fiind nu au trădat credința și au suferit chinuri groznice. Apoi ighemonul a poruncit ca ele să fie aruncate în foc. După ele a fost judecat sfântul Pavel. „El a fost osândit la moarte de sabie. Iar el, mulţumind lui Dumnezeu şi rugându-se pentru cei de o credinţã cu el, a primit tãierea cinstitului sãu cap, dându-şi duhul în mâinile lui Dumnezeu.”, conform credinței creștin ortodoxe.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×