Calendar ortodox 23 octombrie. Este prăznuit Sfântul Iacob, fratele lui Isus Hristos

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
22/10/2019, 14:13
Calendar ortodox 23 octombrie. Este prăznuit Sfântul Iacob, fratele lui Isus Hristos GALERIE FOTO
Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 23 octombrie pe Sfântul Iacob. Sursa foto: crestinortodox.ro

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe data de 23 octombrie pe Sfântul Iacob. Acesta este fratele vitreg a lui Isus Hristos! Sfântul Iacob a fost fiul Dreptului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria. Biserica ortodoxă s-a hotărât cumva să-i spună văr al lui Isus Hristos pentru ca Mântuitorul S-a născut pe cale supranaturală, așadar nu a fost rodul legăturii dintre Iosif și Fecioara Maria.

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 23 octombrie pe Sfântul Iacob

Dacă îl mai întâlnim și sub numele de „fratele Domnului”, trebuie să știm că la evrei, gradele de rudenie erau cuprinse într-un singur cuvant: frate. Mai mult Sfântul Iacob, prăznuit de calendarul ortodox la 23 octombrie, era cumva rudă și cu Fecioara Maria, deoarece mama lui Iacob, Salomeea, era rudă cu Fecioara Maria.

După ce Salomeea a trecut la cele sfinte, Iosif ajunge logodnicul Fecioarei Maria. Biserica spune că Sfântul Iacob a călătorit în Egipt împreună cu tatăl său Iosif, cu Fecioara Maria și Pruncul, în vremea în care Irod căuta să-L omoare pe Hristos.

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 23 octombrie pe Sfântul Iacob
Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 23 octombrie pe Sfântul Iacob. Sursa foto: lataifas.ro

Sfântul Iacob era fiul lui Iosif, logodnicul Fecioarei Maria

Sfântul Iacob a fost primul episcop al Iersualimului. A alcatuit prima slujba a Sfintei Liturghii, varianta care a fost prelucrată de Sfinții Vasile cel Mare ți Sfântul Ioan Gură de Aur.

Liturghia Sfântului Iacob se săvârșește și în zilele noastre în Biserica Ortodoxa Greacă, pe 23 octombrie, în ziua sa de prăznuire.

Sfântul Apostol Iacob a convertit multi iudei și elini la credința creștină. Marele Arhiereu Anania a hotărât să-l ucidă pe Sfântul Iacob. Potrivit Tradiției, bătrânii iudeilor i-au spus lui Iacob să urce pe aripa Templului ți să grăiască de acolo împotriva lui Hristos.

Sfântul Iacob a urcat unde i s-a cerut, însă odată ce a deschis gura, iudeii s-au supărat pe loc. Sfântul Iacob nu a ținut cont de ce i s-a cerut să le spună maselor de oameni, ci a mărturisit că Hristos este Fiul lui Dumnezeu. În urma acestei mărturisiri, a fost aruncat de pe zidurile templului din Ierusalim și ucis cu pietre de către iudei.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×