Tradiții și obiceiuri de mărțișor. Cum trebuie să procedezi în primele zile din martie

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
01/03/2019, 12:52
Tradiții și obiceiuri de mărțișor. Cum trebuie să procedezi în primele zile din martie GALERIE FOTO
Ce semnifică celebrul mărțișor

Ziua de 1 Martie este plină de simboluri. Marchează venirea primăverii, dar aduce cu sine și un frumos obicei, cunoscut sub numele de mărțișor. Cu toții știm micuțul obiect legat cu două fire împletite, înnodate, în culori albe și roșii.

Tradiții și obiceiuri de mărțișor.

În jurul mărțișorului  există însă numeroase semnificații. Conform acestor tradiții și obiceiuri, micuțul obiect reprezintă un talisman al norocului, bunăstării și prețuirii. De asemenea, semnifică neîncetata luptă dintre viață și moarte.

Mărțișorul este vestitorul primăverii
Mărțișorul este vestitorul primăverii

Se obișnuiește ca bărbații să le ofere doamnelor și domnișoarelor, în semn de respect și admirație. Acestea își leagă mărțișoarele la gât pentru a avea parte de noroc pe toată durata anului, să fie sănătoase și curate ca argintul, odată cu venirea primăverii.

Tot ce trebuie să știi despre vestitorul primăverii

Din cele mai vechi timpuri, mărțișorul este considerat un adevărat simbol al venirii primăverii. Marchează momentul în care natura practic revine la viață. Tradiția spune că mărțișorul trebuie purtat la vedere timp de două săptămâni sau chiar toată luna martie, pentru că aduce optimism și credință.

Tot ce trebuie să știi de 1 martie
Tot ce trebuie să știi de 1 martie

În tradiția populară se spune că firul mărțișorului ar fi fost tors de însăși Baba Dochia, în timp ce urca cu oile la munte.  Simbolic, acesta reprezintă practic firul anului, al tuturor zilelor care compun întregul an. Nu se cunoaște exact când a apărut tradiția mărțișorului, însă aceasta pare să dateze de sute de ani.

Cum să procedezi în primele zile din martie

Mărțișorul, micuțul obiect primit în dar de la o persoană dragă cu ocazia venirii primăverii, se poartă întreaga lună martie, după care se pune într-un pom înflorit, pentru a aduce noroc. De asemenea, tradiția spune că dacă îți vei pune o dorință atunci când agăți mărțișorul de ramurile pomului, aceasta va deveni realitate.

Și statele vecine au preluat tradiția mărțișorului
Și statele vecine au preluat tradiția mărțișorului

În primele zile ale lui aprilie, se pot observa prin orașe mulți pomi împodobiți de șnururile mărțișoarelor agățate, semn că mulți dintre noi încă păstrează vii aceste tradiții frumoase. Fiind un obicei atât de frumos. mărțișorul a fost preluat și de bulgari sau moldoveni.

Tradiții inedite de Mărțișor

Şnurul era fie legat la mână sau purtat în piept  de la 1 martie șipână când se arătau semnele venirii primăverii. Totul, pentru a avea noroc pe perioada anului. În zona Transilvaniei există un obicei special. Mărțișoarele sunt agățate la uși și ferestre, pentru ca ghinionul să dispară, lâsând loc norocului și bunăstării.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×