Pe 5 ianuarie, creștinii din întreaga țară sărbătoresc Ajunul de Bobotează, iar această zi este încărcată de nenumărate tradiții și obiceiuri ce trebuie urmate cu sfințenie. Asta dacă ne dorim să ne meargă bine pe toată durata anului în care am pășit deja de câteva zile.
Ce trebuie să faci în Ajun de Bobotează
Încă din cele mai vechi timpuri este cunoscut faptul că Boboteaza încheie armonios șirul Sărbătorilor de iarnă, de aceea trebuie întâmpinată cum se cuvine. Se spune că în Ajun se sfințesc apele, pentru a deschide cerurile și a alunga toate duhurile rele.
Totodată, pe 5 ianuarie, oamenii nu mănâncă nimic de dulce, adică evită să consume carne, ouă, lapte, brânză, pentru că astfel vor fi sănătoși și protejați de rele tot timpul anului. Cei mai credincioși merg mai departe și țin post negru în această zi specială.
Aceasta este noaptea în care fetele își pot visa ursitul
Potrivit datinilor străvechi, în noaptea de Ajun, fetele necăsătorite au ocazia să-și viseze ursitul, iar cele care vor să se căsătorească fură sau cer de la preot un fir din mănunchiul de busuioc pe care şi-l pun sub pernă. De asemenea, trebuie să îşi lege pe degetul inelar un fir roşu de lână ori de mătase, de care să înnoade rămurica de busuioc şi să pună apoi o altă crenguţă sub pernă.
Se spune că busuiocul are puteri speciale, fiind una din plantele prezente adesea în descântecele de dragoste şi măritiş. Fata care posteşte, se roagă și face acest ritual în ajunul Bobotezei, are şanse mari să-l viseze pe alesul inimii sale.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Un alt obicei interesant legat de măritiș este cel al consumării unei turte de făină sărate înainte de culcare. Bărbatul care va aduce apă pentru a potoli setea fetei îi este ursit. Tradiţia populară mai spune că Ajunul Bobotezei este cea mai geroasă zi a anului şi că în această noapte viitorul poate fi citit în oglindă.
Tot în ziua de Bobotează se practică ritualul celor două lumânări care sunt lăsate să plutească într-o farfurie cu apă și reprezintă partenerii unui potenţial cuplu. Dacă sunt atrase una spre cealaltă şi se întâlnesc, fata îşi va uni destinul cu bărbatul ales.
De Ajun, nu sunt permise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut, nici măcar jăratic. Totodată, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite și există şi credinţa potrivit căreia dacă în dimineaţa de Ajunul Bobotezei pomii sunt încărcaţi cu promoroacă vor avea rod bogat.