Boboteaza este prima mare sărbătoare creștină a anului, prăznuită pe 6 ianuarie, mai importantă și cu semnificații mai adânci decât Sfântul Vasile, sărbătorit pe 1 ianuarie. Boboteaza este botezul lui Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul (celebrat pe 7 ianuarie) în apele râului Iordan, petrecut înainte ca Mântuitorul să pornească în lume pentru a propovădui credința în Dumnezeu și a face minunile cunoscute de toți creștinii. Iisus Hristos avea la acea vreme 30 de ani, vârsta considerată de evrei vârsta maturității.
Boboteaza reprezintă, calendaristic, încheierea celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Crăciunul, care prăznuiește naşterea Mântuitorului Iisus Hristos „într-un mic sălaș din acel oraș, cum au spus proorocii” și cum spune poate cel mai cunoscut colind, „O, ce veste minunată!”.
Bobotează 2019. De ce nu este bine să speli azi.
Vechile cărți creștin-ortodoxe spun că atunci când Sfântul Ioan Botezătorul a săvârșit botezul Mântuitorului Iisus Hristos, diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a se opune procesiunii. Atunci Dumnezeu Tatăl le-a poruncit preoţilor să sfinţească apele. Toate apele. În consecință, toţi diavolii au căzut sub gheţuri şi s-au înecat. Numele de Epifania sau Teofania al Bobotezei vin de la faptul că la botezul Mântuitorului Iisus Hristos, s-a arătat lumii pentru pentru întâia dată Sfânta Treime: glasul Tatălui s-a făcut auzit din Ceruri, Fiul a fost botezat în râul Iordanului, iar Sfântul Duh s-a pogorât asupra Lui în chip de porumbel.
Așadar în fiecare an pe 6 ianuarie preoţii sfinţesc apele, iar cei care se stropesc sau se îmbăiază în apa sfinţită sunt feriţi de rele şi de boli. Preoţii sfinţesc cu ajutorul Agheasmei Mari crucile şi troiţele, casele credincioșilor, curțile, cotețele, grajdurile, grădinile și culturile pentru a le feri de relele provocate de Necurat. Iar dacă stropirea cu agheasmă este nu numai permisă, dar chiar o tradiție, nu este bine, în schimb, să te speli pe cap sau să speli haine, pentru că „se spurcă apele”, potrivit superstiţiilor din popor. Bătrânii spun că dacă te vei spăla pe cap în ziua de Bobotează, o să ai dureri de cap tot anul.
Bobotează 2019. Ce puteri miraculoase are agheasma
De aceea, femeile nu spală rufe în ziua de Bobotează, dar nici în următoarele 8 zile până la sfârșitul praznicului Bobotezei, fiind considerat mare păcat să se pângărească şi să se murdărească apele care tocmai ce au fost sfinţite. Tot 8 zile de la sfințire, în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, credincioşii iau o gură din apa sfinţită în timp ce se închină.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Apa sfințită luată de la biserică are puteri miraculoase și nu se strică, de aceea este bine să fie pusă şi în mâncare. Din bătrâni se spune că mâncarea sau băutura în care se pune aghiasmă nu se alterează. Tradiția spune că dacă te dai cu agheasmă pe frunte şi faci semnul crucii în fiecare dimineață, înainte să mânânci sau să bei ceva, Dumnezeu te va ocroti de primejdii.
Atenție: este mare păcat să bei din agheasmă după ce ai mâncat, să o verşi sau să o arunci, apa fiind sfinţită prin harul Sfântului Duh şi prin rugăciunile preoţilor. După 14 ianuarie, apa sfinţită se păstrează la icoane, într-o sticluţă curată, cu un fir de busuioc în ea. Din apa sfințită se ia la marile sărbători religioase, după spovedanie şi în zilele de post pentru a întări credinţa.
- „Cu adevărat, mare este sărbătoarea de Bobotează. Căci astăzi pentru prima dată ni se arată la Iordan cele trei persoane ale Preasfintei Treimi. Astfel, Fiul, smerindu-se, se botează în Iordan de la Ioan, Tatăl grăieşte din ceruri, zicînd «Acesta este Fiul meu cel iubit întru Care am binevoit», iar Duhul Sfînt se pogoară ca un porumbel peste Iisus Hristos. Deci, de Bobotează ni s-a descoperit mai luminat taina Preasfintei Treimi. De Bobotează cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu S-a odihnit la Iordan peste Fiul. Astăzi Stăpânul Se smereşte şi cere să fie botezat de slugă. Astăzi Cel fără de păcat primeşte botezul pocăinţei de la Ioan, ca să ne înveţe pe noi taina pocăinţei, a mărturisirii şi a spălării păcatelor prin căinţă şi lacrimi” – părintele duhovnic Ilie Cleopa
- „De Bobotează se sfinţeşte apa Iordanului şi toate apele şi izvoarele Pământului. Astăzi se sfinţeşte Aghiasma Mare prin semnul Crucii şi prin pogorîrea darului Sfîntului Duh. Deci să mulţumim lui Dumnezeu că am ajuns cu bucurie la praznicul acesta mare al Bobotezei şi să ducem cu evlavie sfînta aghiasmă în casele noastre. Prin ea ne sfinţim cu toţii, se sfinţesc casele şi fîntînile noastre şi se izgonesc duhurile rele cu puterea Duhului Sfînt” – părintele duhovnic Ilie Cleopa