Testul pentru dobândirea cetățeniei române pe care chiar unii români nu-l pot trece! Întrebările la care trebuie să răspundă cetățenii străini pentru a putea obține cetățenia română îi poate încurca inclusiv și pe unii dintre români.
Comentariile aduse de oameni în urma întrebărilor făcute publice sunt destul de realiste. Unele dintre ele susțin că ar trebui ca toți să facem testul, în timp ce alții spun că dacă l-am face, puțini ar trece 100% testul.
Citește și: Atac cu spray lacrimogen într-un autobuz cu călători
Citește și: Preț RMN. Cât costă o Rezonanță Magnetică în funcție de spitalele din București
Testul pentru dobândirea cetățeniei române pe care unii români nu-l pot trece
Multe dintre întrebările la care trebuie să răspundă cetățenii străini pot pune pe mulți români pe gânduri. Obținerea cetățeniei române implică parcurgerea multor pași, printre care și promovarea unui examen la care respondenții trebuie să dovedească faptul că sunt familiari cu legile sau istoria României. Cei care își doresc să aibă cetățenie română trebuie să aibă macar vârsta majoratului țării noastre. Aceștia trebuie să cunoască limba română și să nu aibă condamnări pe numele lor în țările de unde provin. De asemenea, trebuie să știe și cultura sau Constituția română. „Persoanele care solicită acordarea cetăţeniei române trebuie să cunoască limba română (scris şi citit), Constituţia României şi imnul naţional şi să aibă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească (inclusiv istoria şi geografia României)”, susțin reprezentanții Autorității Naționale pentru cetățenie.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Ce spun românii despre testul pentru cetățenie
Un român s-a declarat învins de test, astfel a fost foarte sincer cu privire la cunoștințele sale și a spus că nu l-ar trece. „Este o întrebare pentru cetățenii români. Răspunsul meu: NU! Dacă ar trebui să dau examen mâine, n-aș trece testul”, a scris un cetățean pe un site de socializare. Alții, pe de altă parte, spun că testul este foarte ușor spre deosebire de cel din alte țări. „O nimica toata , in Austria trebuie sa sti istoria .geografia Austriei si inclusiv sa cunosti regiunea unde te afli , o carte intreaga cu intrebari !”, a scris alt cetățean pe Facebook.
Nu a luat cetățenia română pentru că nu a știut cum se numea calul lui Ștefac cel mare
Kariha Kahis Klaw este o tânără din Afganistan care a fost nevoită să ia viața de la capăt. În urmă cu 8 ani a venit în România pentru un nou început. Tot după 8 ani de la venirea în țară, încă înceară să dobândească cetățenia română. După cele povestite s-a creat un eveniment numit chiar astfel: „Povestea mea. Povestea unui refugiat”, cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Refugiatului. Întrebarea „Cum se numeşte calul lui Ştefan cel Mare”? a fost cea care i-a pus bețe-n roate.
„Asociația Generația Tânără m-a ajutat foarte mult. Doamna Mariana Petersel, președintele asociației, m-a încurajat să fac un curs de calificare profesională în cosmetică pe care l-am terminat, astfel că mi-am schimbat locul de muncă, m-am angajat la un salon de cosmetică. Acum sunt contabil la Asociația Generație Tânără. În România am găsit oameni foarte prietenoși, niciodată nu m-am simțit ca o străină, ca un refugiat, am fost ajutată. Mă bucur că sunt în România și îmi doresc să fiu în continuare aici”, a spus Kariha Kanis Klaw.
„Pentru refugiați și emigranți nu se dă cetățenia română așa ușor. La examenul de cetățenie, la proba scrisă, una din întrebări suna așa: Cum se numește calul lui Ștefan cel Mare. Sau mai era o întrebare, “Ce putem să găsim la Dunăre?” Putem să găsim nisip, pești, păsări, dar răspunsul corect era Delta Dunării. În final, nu am primit cetățenia română pentru că mi s-a spus că nu vorbesc limba română suficient de bine, ceea ce nu este adevărat”, a mai povestit aceasta.