Te poți infecta cu coronavirus de pe suprafața fructelor și legumelor? Departamentul pentru situații de Urgență a lămurit totul

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
19/03/2020, 07:54
Te poți infecta cu coronavirus de pe suprafața fructelor și legumelor? Departamentul pentru situații de Urgență a lămurit totul
Coronavirusul nu se transmite de pe suprafața fructelor și legumelor. Sursa foto: pixabay.com

Pandemia de coronavirus continuă să se extindă și tot mai mulți oameni sunt panicați pentru că nu știu cum să reacționeze în fața acestui virus. Departamentul pentru Situații de Urgență vine în ajutorul românilor cu informații utile prin intermediul unei campanii de informare.

DSU, campanie de informare în privința coronavirusului

Românii stau mai mult în casă de când COVID-19 a ajuns pe teritoriul țării noastre, dar uneori tot trebuie să iasă la cumpărături. Și pentru că este vorba de un virus nou despre care nu se cunosc prea multe Departamentul pentru situații de Urgență vine în sprijinul cetățenilor și-i informează în legătură cu coronavirus.

Foarte mulți oameni s-au întrebat dacă se pot infecta cu COVID-19 atunci când pun mâna pe fructe sau legume, mai ales că acest virus rezistă destul de mult pe suprafețe. DSU susține prin intermediul unei campanii că nu există dovezi care să demonstreze transmiterea virusului prin fructele sau legumele neambalate.

Virusul se transmite prin suprafața fructelor și legumelor?

„Nu a fost raportat nici un caz de transmitere al coronavirusului prin intermediul mâncării. Înainte de a pregăti mâncarea sau de a mânca este foarte important să ne spălăm pe mâini minimum 20 – 30 de secunde (cam cât durează să cântăm prima strofă din Deșteaptă-te Române!).

Este de așteptat ca prepararea termică riguroasă a alimentelor să elimine riscul de infectare al acestora.

Principalul mod de transmitere al infecției cu noul coronavirus este de la persoană la persoană. Transmiterea prin contactul cu suprafețe contaminate este și ea posibilă”, este mesajul transmis de DSU pe pagina sa de socializare.

În momentul de față 260 de persoane sunt infectate cu coronavirus în țara noastră și se așteaptă ca numărul bolnavilor să crească de la o zi la alta, în special în perioada Paștelui când foarte mulți români sunt așteptați acasă de familiile lor.

Acestea sunt recomandările autorităților pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19: 

Spălați des mâinile

Dezinfectați suprafețele din preajmă

Dacă strănutați sau tușiți, acoperiți-vă nasul și gura

Nu vă atingeți fața cu mâinile murdare

Evitați persoanele bolnave

Masca de protecție: doar dacă sunteți bolnav sau în apropierea celor bolnavi

Animalele de companie nu sunt un pericol

Luați medicamente doar la recomandarea medicului

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×