SURSE PSD Exit Poll Alegeri Prezidentiale: Ce diferență de voturi este între Dăncilă și Iohannis, conform România TV

Bogdan Solomon   
în Alegeri Prezidențiale 2019
24/11/2019, 16:24
SURSE PSD Exit Poll Alegeri Prezidentiale: Ce diferență de voturi este între Dăncilă și Iohannis, conform România TV
Surse din PNL anunță o voctorie categorică pentru Klaus Iohannis. Sursa foto: romaniatv.net

Până la ora 13:00, aproximativ 4 milioane de români din întreaga țară au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale. Potrivit celui mai recent Exit Poll dat publicității în momentul de față, se conturează o victorie categorică a președintelui în exercițiu, Klaus Iohannis.

Update 15:45: Potrivit sondajului CURS-Avangarde, Klaus Iohannis continuă să crească în preferințele electoratului, ajungând până la 58% din totalul voturilor exprimate, în vreme ce Viorica Dăncilă a obținut până la această oră un procent de 42%.

Primul Exit Poll anunță un scor zdrobitor pentru Klaus Iohannis

Mai concret, surse din interiorul Partidului Social Democrat au precizat pentru România TV că actualul șef al statului ar fi obținut deja 60% din totalul de voturi și este de așteptat ca acest procent să crească semnificativ, în condițiile în care urnele se închid la orele 21:00. De cealaltă parte, Viorica Dăncilă, candidatul Partidului Social Democrat, își spune toate speranțele în județele Olt și Teleorman, care i-au adus în primul tur de scrutin un scor necesar pentru a-l devansa pe Dan Barna și a rămâne în cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat.

În ceea ce privește situația din Diaspora, nici de aici nu vin vești tocmai bune pentru Viorica Dăncilă, întrucât cetățenii români de peste hotare par să încline balanța în favoarea candidatului PNL. De altfel, s-a înregistrat până la această oră un adevărat record al prezenței în secțiile de votare din străinătate.

Atribuțiile președintelui României, conform Constituției

Înainte de a pune ștampila pe candidatul potrivit pentru a ocupa cea mai înaltă funcție în stat, este necesar să cunoaștem cu exacticate atribuțiile pe care acesta le va prelua în urma alegerilor. Potrivit Constituției, preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

Totodată, șeful statului trebuie să vegheze la respectarea Legii Supreme şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, își exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. Concret, președintele țării noastre numește premierul și guvernul, încheie tratate internaţionale în numele României, este comandantul forţelor armate, promulgă legile sau întoarce o singură dată un act normativ în Parlament. Totodată, poate sesiza și Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea unor legi, poate participa la ședințe de Guvern și poate propune organizarea de referendumuri de interes național, după consultarea prealabilă a Parlamentului.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×