Până la ora 13:00, aproximativ 4 milioane de români din întreaga țară au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale. Potrivit celui mai recent Exit Poll dat publicității în momentul de față, se conturează o victorie categorică a președintelui în exercițiu, Klaus Iohannis.
Update 15:45: Potrivit sondajului CURS-Avangarde, Klaus Iohannis continuă să crească în preferințele electoratului, ajungând până la 58% din totalul voturilor exprimate, în vreme ce Viorica Dăncilă a obținut până la această oră un procent de 42%.
Primul Exit Poll anunță un scor zdrobitor pentru Klaus Iohannis
Mai concret, surse din interiorul Partidului Social Democrat au precizat pentru România TV că actualul șef al statului ar fi obținut deja 60% din totalul de voturi și este de așteptat ca acest procent să crească semnificativ, în condițiile în care urnele se închid la orele 21:00. De cealaltă parte, Viorica Dăncilă, candidatul Partidului Social Democrat, își spune toate speranțele în județele Olt și Teleorman, care i-au adus în primul tur de scrutin un scor necesar pentru a-l devansa pe Dan Barna și a rămâne în cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat.
În ceea ce privește situația din Diaspora, nici de aici nu vin vești tocmai bune pentru Viorica Dăncilă, întrucât cetățenii români de peste hotare par să încline balanța în favoarea candidatului PNL. De altfel, s-a înregistrat până la această oră un adevărat record al prezenței în secțiile de votare din străinătate.
Atribuțiile președintelui României, conform Constituției
Înainte de a pune ștampila pe candidatul potrivit pentru a ocupa cea mai înaltă funcție în stat, este necesar să cunoaștem cu exacticate atribuțiile pe care acesta le va prelua în urma alegerilor. Potrivit Constituției, preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Totodată, șeful statului trebuie să vegheze la respectarea Legii Supreme şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, își exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. Concret, președintele țării noastre numește premierul și guvernul, încheie tratate internaţionale în numele României, este comandantul forţelor armate, promulgă legile sau întoarce o singură dată un act normativ în Parlament. Totodată, poate sesiza și Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea unor legi, poate participa la ședințe de Guvern și poate propune organizarea de referendumuri de interes național, după consultarea prealabilă a Parlamentului.