Succes românesc în plină epidemie de coronavirus! O izoletă va fi omologată și procesul de producție începe imediat

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
20/03/2020, 17:40
Succes românesc în plină epidemie de coronavirus! O izoletă va fi omologată și procesul de producție începe imediat GALERIE FOTO
Izoleta românească intră imediat în producție. Sursa foto - facebook

Succes românesc în plină epidemie de coronavirus! Cercetătorii ştiinţifici din Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) au realizat, într-un timp record, un sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenţi biologici – BIOEVAC (tip izoletă).

Succes românesc în plină epidemie de coronavirus!

Anunțul a fost făcut chiar de Ministerul Apărării Naţionale. De altfel, reprezentanți ai ministerului spun că echipamentul asigură izolarea temporară şi transportul în siguranţă al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenţi biologici, inclusiv SARS-CoV-2.

Izoleta ar fi dotată cu un sistem de filtro-ventilaţie cu presiune negativă. „Produsul dezvoltat de cercetătorii militari îndeplineşte standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare şi pe traseul de transport al persoanei infestate”, precizează ministerul.

O izoletă va fi omologată și procesul de producție începe imediat

De remarcat că prototipul a fost finalizat în data de 16 martie. Trebuie specificat că acesta a fost realizat în colaborare cu operatorul economic Stimpex SA, specializat în producţia de echipamente de protecţie CBRN.

Concret, acesta a pus la dispoziţia echipei de cercetare, cu titlu gratuit, materiale, materii prime şi manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN.

Două zile mai târziu, mai exact pe 18 și 19 martie, produsul a fost testat şi omologat de specialişti din cadrul Departamentului pentru armamente şi cercetători ştiinţifici din cadrul Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie şi ACTTM.

„S-au creat astfel condiţiile necesare pentru demararea procesului de producţie, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepţie 100% românească în ţară, de către Stimpex SA, în colaborare CN ROMARM SA”, arată MApN.

Vă readucem aminte că în urmă cu doar două ore, Ministerul Sănătăţii a anunțat că măştile fabricate manual sau din pânză/bumbac/tifon nu protejează împotriva infecţiei cu coronavirus. ”Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi alte instituţii internaţionale de sănătate publică menţionează foarte clar că măştile fabricate manual sau din pânză/bumbac/tifon nu protejează împotriva infecţiei cu coronavirus.

Pentru a proteja eficient împotriva unor infecţii, măştile faciale trebuie să respecte câteva reguli speciale. Ele trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existenţa unor filtre speciale şi, în acelaşi timp, să permită respiraţia corectă.

Materialul din care sunt fabricate măştile care nu respectă aceste reguli speciale de fabricaţie prezintă o reţea de fibre prea largă, care permite trecerea microorganismelor şi astfel nu ne protejează eficient împotriva infecţiilor”,  a precizat Ministerul Sănătăţii.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×