Mark Esper, secretarul american al apărării, a participat la un „mini exerciţiu” în cadrul căruia SUA au simulat un atac nuclear împotriva Rusiei, ca urmare a unui atac imaginar nuclear rusesc, a anunţat Pentagonul.
SUA a simulat un exerciţiu militar în care lansează un atac nuclear împotriva Rusiei.
Exerciţiul a avut loc la Comandamentul Strategic din Nebraska. Mark Esper a participat la o confruntare nucleară simulată între Rusia şi NATO în Europa. „Am fost atacaţi cu o ogivă nucleară cu putere redusă, iar pe parcursul exerciţiului am simulat răspunsul cu o armă nucleară„, a spus oficialul, adăugând că a fost un răspuns „limitat”.
Simularea atacului nuclear american împotriva Rusiei a venit după ce ruşii ar fi atacat o ţintă a NATO din Europa. În cursul vizitei de la Stratcom, Esper a fost înştiinţat în legătură cu ameninţările nucleare ruse, nord-coreene şi chineze şi a stat de vorbă despre înlocuirea sistemelor vechi cu altele de generaţie viitoare.
Planurile de modernizare a arsenalului SUA se aşteaptă să se ridice la circa 1.000 de miliarde de dolari. Rusia condamnă astfel de scenarii, în care SUA treimite bombe nucleare pe teritorul rusesc, a spus ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov.
„Condamnăm acest tip de acţiuni, deoarece demonstrează mai întâi de toate disponibilitatea Washingtonului de a urma calea confruntării şi de a merge spre o reducere suplimentară a pragului de utilizare a armelor nucleare„, a declarat Serghei Riabkov.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
„În loc să se concentreze pe eforturile de consolidare a sistemului de control al armelor, inclusiv rachete nucleare, SUA se lansează într-un joc extrem de periculos„, a subliniat înaltul responsabil diplomatic rus.
Serghei Riabkov a mai spus că Ruia este de acord cu folosirea de arme nucleare doar în două cazuri. În cazul în care Rusia ar fi atacată cu orice fel de tip de armă de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu arme convenţionale, dar de o amploare care să ameninţe existenţa statului.
Serghei Riabkov a amintit că nu există niciun fel de alte scenarii care îi sunt atribuite de SUA Rusiei în ceea ce priveşte posibila utilizare a armamentului nuclear. Doctrina „escaladare pentru dezescaladare”, conform căreia ar acţiona Rusia, este o flecăreală, potrivit diplomatului rus.
Riabkov a îndemnat SUA să „pună punctul pe i în planificarea lor militară, reconfirmând, pentru început, binecunoscuta formulă existentă încă din perioada sovietică că nu poate exista câştigători într-un război nuclear, care nu trebuie niciodată dezlănţuit‘.