Executivul solicită Băncii Naționale a României să pondereze sau chiar să elimine Indicele Robor! Ținerea în frâu a indicelui ROBOR sub 2% sau chiar eliminarea sa ar duce la anihilarea în mod natural a celebrei ”taxa pe lăcomie”, mult solicitată de Guernul Dăncilă!
Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dancila, crede că taxa ar putea ăa devină inofensivă, dacă BNR schimbă formula de calcul a dobânzii ROBOR, sau dacă elimină complet această rată de referință care a dat bătăi de cap românilor în ultima perioadă de timp.
Indicele ROBOR sub 2% anihilează ”taxa pe lăcomie”
“Sper ca vom putea avea o schimbare radicala a modalitatii in care ROBOR este calculat, sau chiar sa vedem sfarsitul acestei dobanzi. O decizie va fi luata de catre BNR, care poate modifica regulamentele interne cu privire la ratele de dobanda fara a fi necesara o aprobare din partea Parlamentului”, a declarat Valcov.
Banca Centrală li Ministerul Finanțelor caută în acest moment o soluție pentru ca taxa pe lăcomie să nu ducă băncile în colaps, dar și indicele ROBOR să fie ținut sub 2%, pentru a nu mai crește ratele românilor.
Consilierul a mai adaugat ca obiectivul Guvernului este acela de a reduce costurile de împrumut pentru românii obișnuiți. “Nu ne intereseaza valoarea taxei sau veniturile suplimentare de la buget (n.red. generate de taxa). Vrem ca nivelul costurilor de imprumut pentru cetateni sa fie similare cu cele din Europa, adica la jumatate fata de costul din prezent”, a concluzionat Darius Valcov.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
De ce crește ROBOR ratele românilor
Ce este, mai exact indicele ROBOR și de ce crește el ratele românilor! ROBOR este un indicator de referinţă pentru dobânzile la creditele în lei. O bancă foloseşte ROBOR la 3 luni sau la 6 luni pentru a vă calcula dobânzile la ratele pe care le plătiţi în fiecare lună, adăugând o marjă pe care o stabileşte în funcţie de riscul pe care consideră că şi-l asumă când vă acordă creditul. ROBOR se stabileşte pe baza informaţiilor furnizate de primele 10 bănci din piaţă.
Unele bănci au câteodată surplus de bani (lichidităţi), iar altele au nevoie de bani. Aşadar, băncile se împrumută una pe cealaltă, în funcţie de nevoi, iar la aceste împrumuturi aplică dobânzi. Cu cât banii din piaţă sunt mai puţini, cu atât ei devin mai valoroşi, astfel că dobânzile la ei vor creşte. Iar ROBOR este o rată medie a dobânzilor la care băncile din România se împrumută între ele, el calculându-se zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de primele 10 bănci selectate de către Banca Naţională. Cu alte cuvinte, cu cât nevoia de bani este mai mare, cu atât şi media dobânzilor creşte, deci automat şi ROBOR creşte, potrivit adevarul.ro.