Noul coronavirus a ucis deja 7 persoane infectate pe teritoriul României, în timp ce bilanțul total al îmbolnăvirilor a atins pragul de 576 și tinde să capete proporții dramatice pe zi ce trece. În ciuda acestei situații, există și vești bune, pentru că medicii, aflați în prima linie pe frontul de luptă cu agentul patogen, au parte de sprijin.
Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a primit un aparat care poate realiza 400 de teste COVID-19 pe zi
A demonstrat-o cu prisosință cea mai recentă donație primită de Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unde numărul cazurilor de îmbolnăvire crește periodic. Este vorba despre un aparat care va crește numărul testelor efectuate de la 50 pe zi, câte se fac în prezent, la peste 400, în contextul în care de luni, 23 martie, Institutul Regional de Oncologie și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași au pus la dispoziția echipei de medici probe pentru a depista cu mai mare ușurință persoanele infectate.
„Este fantastic ceea ce am primit azi. În momentul de faţă vin 150-200 de teste pe zi, din toate județele Moldovei, și trebuie să avem priorități. Spre exemplu, toate cadrele medicale reprezintă o prioritate, pentru că dacă un cadru medical este pozitiv trebuie să fie demodelată activitatea din urma lui în zona medicală respectivă. Trebuie să facem o altfel de prioritate epidemiologică”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul unității medicale.
Potrivit acestuia, cazurile vor fi prioritizate mult mai bine, pentru că medicii vor putea decide mult mai ușor cine rămâne internat și cine va petrece 14 zile de izolare la domiciliu. Practic, în momentul de față, toată activitatea manuală devine automată, ceea ce înseamnă că testele vor fi nu doar mai rapide, ci și mai precise.
Aparatul a fost adus din Coreea
Bogdan Tănasă, coordonatorul proiectului umanitar Casa SHARE, care își propune să construiască locuințe pentru cei lipsiți de posibilități, a vorbit despre procesul anevoios prin care a fost adus aparatul în țară tocmai din Coreea. Zeci de persoane fizice și companii din zona Iașului au contribuit financiar pentru ca dispozitivul să ajungă pe mâna medicilor într-un timp cât mai scurt.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
„A costat 55.000 de euro, a fost adus din Coreea, de la o firmă foarte mare cu care ținem legătura demult. M-au ajutat mulți oameni, firme din Iași, cu toții s-au gândit că acest aparat îi poate proteja pe ei. Cei de la Infecțioase au fost entuziasmați când au auzit că va fi livrat astăzi, sunt bucuroși pentru că va crește rata foarte mult la teste”, a explicat Bogdan Tănasă.