Care este diferenţa dintre carantină şi autoizolare. „Carantina pentru coronavirus e obligatorie timp de 14 zile”

Daniel Scripcaru  
înStiri de ultima ora
25/02/2020, 12:37
Care este diferenţa dintre carantină şi autoizolare. „Carantina pentru coronavirus e obligatorie timp de 14 zile”
Carantina, obligatorie timp de 14 zile. Sursa foto: realitatea.net

Persoanele care se întorc din zone afectate de coronavirus este obligatoriu să fie puse în carantină. Potrivit declaraţiilor secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru, de la Digi24, spaţiile de carantinare de la nivelul fiecărui judeţ au toate condiţiile necesare. În plus, acestea sunt păzite de jandarmerie şi poliţia locală.

Persoanele care se întorc în ţară din zone afectate de coronavirus vor merge direct în carantină

Persoanele care revin în ţară din zone afectate de coronavirus vor fi puse în carantină. Potrivit declaraţiilor secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru, de la Digi24, spaţiile de carantinare de la nivelul fiecărui judeţ au toate condiţiile necesare. De asemena, acestea sunt păzite de jandarmerie şi poliţia locală.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Carantina e obligatorie, s-a instituit prin OUG şi a fost declarată prin ordin al ministrului. Pentru cei care vin zone de maxim risc – acum lărgirea zonei de risc la cele 11 comune din Italia – cei care vin de acolo şi sunt asimptomatici intră în carantină 14 zile. Sunt testaţi la venire şi plecare din carantină.

Carantina nu este autoizolare

Carantină nu e autoizolare şi se aplică pentru cei care vin din cele 11 comune din Italia, care intră în spaţiile de carantinare de la nivelul fiecărui judeţ, sunt izolaţi în nişte camere cu toate condiţiile, grupuri sanitare, televizor, pentru 14 zile.

Paza în exterior se asigură de jandarmerie şi poliţie locală. Cei aflaţi în carantină sunt vizitaţi de DSP şi de autorităţile locale.

Pentru ceilalţi, care vin din afara celor 11 comune de maxim risc din Italia, li se indică izolarea voluntară la domiciliu”, a declarat Nelu Tătaru.

Cei care vin din zone neafectate de coronavirus nu vor fi puşi în carantină. Vor fi controlaţi medical şi vor fi sfătuiţi să stea în casă 14 zile.

„Când intră în ţară, primesc chestionare pe care le completează, dacă vin din cele două regiuni în afara celor 11 comune, după ce sunt consultaţi medical în aeroport sau la intrarea în ţară la punctele de frontieră, sunt verificaţi dacă prezintă simptomatologie, sunt îndrumaţi la domiciliu, unde fac izolare voluntară 14 zile. Dau datele de contact şi locaţia de domiciliu.

Sunt supravegheaţi şi verificaţi de DSP şi medicii de familie de câte ori e nevoie. DSP face evaluare prin medicul de familie, sau dacă simptomatologia se modifică, sau inopinat”, a mai spus secretaul de stat al ministerului sănătăţii.

De asemenea, pentru persoanele care intră pe cale terestră în ţară vor fi amenajate culoare separate la punctele de frontieră. Vot fi făcute 7 culoare pentru persoanele care vin din Serbia şi 14 pentru cei care se întorc din Ungaria. aceştia vor fi evaluaţi medical şi vor completa un formular pe propria răspundere.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×