Spitalele private avertizează că OUG pe sănătate, adoptată recent de Guvern, nu va rezolva problema accesului pacientului la serviciile medicale din sistemul particular, potrivit celor transmise de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
Ordonanța pe sănătate nu va rezolva problemele pacienților
Reprezentanții spitalelor și clinicilor private spun că, în forma actuală, Orgonanța pe sănătate nu va schimba procentul pacienților tratați în insituțiile medicale care nu aparțin statului.
Mai exact, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private avertizează că serviciile medicale oferite de mediul privat vor fi decontate la prețul spitalelor de stat și nu conform tarifelor practicate de spitalele și clinicile private.
Patronatul cere, în schimb, ca serviciile medicale să fie decontate „la valoarea lor reală” și nu cum decontează CNAS în acest moment, diferența de preț fiind de câteva ori mai mare.
În plus, potrivit OUG pe sănătate, spitalele private nu vor putea cere coplată de la pacient pentru serviciile decontate de la stat, astfel că nu se știe exact cum va putea funcționa noua reglementare.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Fără coplată, spitalele private nu își vor putea acoperi costurile
„Am avut discuții în ultima perioadă cu reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Casei de Asigurări și urmează să lucrăm pe tarifele de decontare. Tarifere trebuie majorate și urmează în perioada următoare să avem niște discuții pe această temă”, a declarat Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, pentru HotNews.
„În primul rând pe partea de programe naționale trebuie clar majorate tarifele, adică altfel nu ai cum, iar pe de altă parte, și la restul serviciilor decontate prin contractul cadru: analize medicale, radiologie și așa mai departe, unde mai trebuie un pic ajustate tarifele, pentru că nu s-a mai umblat la ele de zeci de ani”, a mai spus Cristian Hotoboc.
Potrivit Ordonanței adoptate de Executiv, beneficiarii modificărilor aduse Legii sănătății ar urma să fie bolnavii cronici (boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli neurologice, tuberculoză, HIV/SIDA, boli rare etc.) și pacienții cu urgențe medicale, care ar urma să fie tratați la privat fără a scoate vreun ban din buzunar.
Data la care s-ar putea aplica aceste modificări este încă nesigură, asta pentru că, în primul rând, va fi necesară o Hotărâre de Guvern care să conțină normele de aplicare, precum și lista spitalelor private care vor oferi aceste servicii medicale decontate de CNAS.
În plus, anul trecut, fostul Guvern a adoptat o Ordonanță ce prevedea ca orice serviciu medical oferit de spitalele și clinicile private va putea fi decontat parțial de stat (la valoarea decontată de CNAS), iar diferența (coplata) va fi achitată de pacient. Această Ordonanță a fost însă prorogată de actualul Executiv până la 1 aprilie 2021.
Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private cere, printre altele, ca tarifele decontate de CNAS să crească, pentru a se putea acoperi costul real al serviciilor medicale, precum și construirea unui grup de lucru pentru discutarea unor tarife corecte.
De altfel, și ministrul Sănătății, Victor Costache, a recunoscut că, în momentul de față, serviciile medicale nu sunt decontate de către CNAS la valoarea reală. Ministrul a mai spus că este necesară o recalculare a decontărilor pentru serviciile medicale.
Reprezentanții Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private mai spun că sistemul public de sănătate beneficiază de mai multe surse de venit (fonduri de la Ministerul Sănătății, fonduri de la CNAS, bugete suplimentare de la administrațiile locale), în timp ce sistemul privat beneficiază de finanțare privată și fonduri de la CNAS.