UPDATE: Sorina Pintea scapă de arest și va fi cercetată sub control judiciar; la judecarea apelului făcut pentru arestare a fost adusă fără cătușe

Adrian Ilie  
înStiri de ultima ora
06/03/2020, 17:22
UPDATE: Sorina Pintea scapă de arest și va fi cercetată sub control judiciar; la judecarea apelului făcut pentru arestare a fost adusă fără cătușe
Sorina Pintea, la Curtea de Apel (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății, a fost adusă la Curtea de Apel unde se judecă, în ședință nepublică, contestația pe care a depus-o la decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile. Pintea a fost escortată în sala de judecată fără să aibă cătușe la mâini, după ce familia ei și mai mulți politicieni din PSD au criticat faptul că, în urmă cu câteva zile, a fost dusă încătușată la un consult medical.

UPDATE 17.19: Sorina Pintea a părăsit Arestul Central într-o ambulanță. Potrivit sentinței prin care a fost plasată în arest judiciar, Pinta nu are voie să comunice prin niciun mijloc cu inculpatul Mihai Coste și nici cu George Lucian Tudor, Octavian Niculescu, Marius Mihai Barbul şi Dan Botorce, martori în acest dosar.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Controlul judiciar îi mai impune să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la IPJ Maramureş, desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de această instituţie ori de câte este chemată.

De asemenea, Sorina Pintea nu are voie să comunice direct sau indirect cu inculpatul Mihai Coste, precum şi cu martorii

UPDATE 14.55: Curtea de Apel București a decis ca urmărirea penală împotriva Sorinei Pintea să se facă în libertate, urmând ca aceasta să se afle sub control judiciar în următoarele două luni. Sentința este definitivă și devine executorie imediat după ce sentința va ajunge la arestul Poliției.

UPDATE 13.02: La ședința de judecată a fost prezent și fiul fostului ministru, Ionuț Pintea, care a spus că familia Pintea nu a avut probleme finaciare astfel încât mama sa să accepte să ia mită.

„Eu, fiind tot timpul lângă ea, știu că e o femeie corectă, onestă, i-a ajutat pe foarte mulți. A fost OK cu toată lumea. A încercat de multe ori să-i ajute pe cei pe care alții nu-i ajutau. Și la minister ea pleca la ora 7 și se întorcea pe la 23. Îi spuneam: Mama, chiar lucrezi foarte mult, chiar extrem de mult. Despre acuzații, așteptăm finalizarea anchetei și să vedem ce dispun judecătorii, nu pot să comentez o anchetă în curs. Noi trăiam simplu. Trăiam ca orice altă familie din România. Iar eu muncesc la o companie privată și pot să spun că nu am avut un standard de viață foarte ridicat, adică trăim ca orice familie normală”, a spus Ionuț Pintea.

UPDATE 11.25: Ședința de judecată privind constestația la arestarea preventivă s-a încheiat, cei doi judecători intrând în deliberări pentru pronunțarea deciziei.

Acuzată de luare de mită, în formă continuată

Fostul ministru este reprezentat în instanță de doi avocați, unul dintre ei fiind Viorel Mocanu, fostul agent guvernamental al României la Curtea Europeană a drepturilor Omului. Acesta are un dosar penal deschis de DNA care-l suspectează pentru faptul că a pledat la CEDO în defavoarea statului român în acțiunea inițiată Liviu Dragnea care contesta condamnarea în dosarul Referendumul.

Sorina Pintea la Curtea de Apel (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Pe 29 februarie, Tribunalul București a decis arestarea preventivă a Sorinei Pintea pentu 30 de zile, după ce DNA a reținut-o sub acuzația de luare de mită, în formă continuată.

În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina (…) ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro şi 120.000 de lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect ‘proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente’, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească (n.r. – Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare) cu societatea comercială. Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu ca manager şi ordonator de credite”, se arăta în ordonanţa de reținere.

Sorina Pintea la Curtea de Apel (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

”Super tare”

În referatul înaintat instanței sunt detalii legate din interceptările realizate de către procurori.

Inculpata SORINA PINTEA a exclamat chiar ”super tare” după ce a aflat că (…..) i-a trimis 120.000 de lei, respectiv “perfect”, după ce a aflat că (…..) a fost de acord cu remiterea procentului de 7% din contract. După ce suspectul (…..) îi comunică SORINEI PINTEA faptul că s-a scăzut suma de 10.000 de euro pe care aceasta din urmă i-a primit în luna decembrie, SORINA PINTEA confirmă spunând “da”. Din comunicarea purtată (…..) în biroul SORINEI PINTEA de aceasta și de suspectul (…..), rezultă fără dubiu, faptul că SORINA PINTEA cunoștea foarte bine, (…..) nu doar că în punga neagră cu inscripția “(…..)” primită de la (…..) se aflau bani, ci și cuantumul exact al acestei sume”, se arată în referat.

Sorina Pintea la Curtea de Apel (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

După arestare, Sorina Pintea a acuzat o înrăutățire a stării de sănătate, în condițiile în care suferă de o boală autoimună destul de grav.

Pe 3 martie a fost scoasă din arest pentru un consult medical ce a durat o oră jumătate. Pintea a fost adusă în cătușe, fapt care a dus a reacții negative în spațiul public.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×