Sondaj CURS: Câți români sprijină alegerile anticipate

Sondaj CURS: Câți români sprijină alegerile anticipate
CURS a realizat un sondaj de opinie privind alegerile anticipate. Cei mai mulți dintre români susțin această variantă. Sursa foto: cadranpolitic.ro

Ne aflăm deja în primele zile ale lui 2020, an ce se anunță unul extrem de agitat pentru scena politică din țara noastră. Chiar dacă și-a asumat responsabilitatea guvernării după demiterea prin moțiune de cenzură a  Executivului condus de Viorica Dăncilă, premierul Ludovic Orban susține varianta alegerilor parlamentare anticipate. De altfel, potrivit celui mai recent sondaj realizat de CURS, majoritatea românilor ar agrea o astfel de variantă.

Sondaj CURS. Românii își doresc alegeri anticipate

Conform sondajului, 44% dintre respondenți ar fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate, în timp ce 39% consideră că această variantă nu este de bun augur în momentul de față. De asemenea, 17% dintre cei care au luat parte la acest demers nu și-au exprimat o opțiune concretă.

Sondajul CURS de tip omnibus a fost realizat în perioada 12-17 decembrie 2019, pe un eșantion de 1067 de respondenți, cu vârsta de peste 18 ani. Metoda de culegere a datelor a fost față în față, la domiciliul respondenților, iar în ceea ce privește eroarea maxim tolerată, aceasta este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%.

Dacian Cioloș îi sugerează lui Ludovic Orban să declanșeze alegerile anticipate

Alegerile anticipate sunt intens promovate de PNL și USR-PLUS, liberalii propunând chiar un scenariu conform căruia Guvernul Orban ar urma să demisioneze pentru a deschide drumul către eșecul altor două Cabinete la votul din Parlament.

De altfel, Dacian Cioloș i-a sugerat premierului Ludovic Orban să își asume răspunderea în Parlament pentru o serie de reforme importante, printre care și alegerea primarilor în două tururi. În cazul demiterii Guvernului prin moțiune de cenzură, soluția ar fi declanșarea anticipatelor, susține liderul PLUS.

Ce nu a mers e faptul că acest guvern nu va reuşi să ducă la bun sfârşit nicio reformă consistentă de care România are nevoie pentru că nu există o majoritate în parlament pentru acest lucru.

Vedeţi cât de dificil e să vină cu orice proiect, cu orice iniţiativă de reformă, chiar şi cu bugetul a trebuit să meargă cu angajarea răspunderii pentru a se asigura că acest buget nu e ciopârţit şi aruncat în aer cu măsuri populiste şi electoraliste.

Eu am sugerat premierului Orban să vină cu toate aceste propuneri de reformă pe care le are în vedere şi le are şi în programul de guvernare şi pe care PNL le susţine legat de reaşezarea unor instituţii din justiţie, legat de alegeri în două tururi şi mai sunt şi alte proiecte, reforma PNDL, cu toate aceste lucruri ar trebui mers în Parlament şi dacă nu există o susţinere ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea, se depune moţiune şi guvernul pică, atunci mergem la alegeri anticipate.

Sigur, aceste alegeri anticipate nu sunt foarte simplu de obţinut, dar din punct de vedere politic nu există alternativă. Decât să orbecăim cu cârpeli, mai bine venim cu această viziune pe care sper că guvernul PNL o are şi această viziune să fie pusă pe masa Parlamentului şi dacă Parlamentul nu e capabil să susţină această viziune, atunci mergem la alegeri”, a declarat Dacian Cioloş la Digi24.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×