Ludovic Orban vrea alegeri anticipate! ”Parlamentul parcă adoptă legi în ciuda Guvernului”

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
29/12/2019, 17:55
Ludovic Orban vrea alegeri anticipate! ”Parlamentul parcă adoptă legi în ciuda Guvernului”
Ludovic Orban vrea alegeri anticipate. Sursa foto: bugetul.ro

Premierul Ludovic Orban își dorește alegeri anticipate și chiar a început să caute parteneri politici în acest sens, deoarec cu actualul Parlament, spune el, nu se pot adopta legile așteptate de oameni.

Ludovic Orban vrea alegeri anticipate

„Încercăm să convingem partenerii politici să susţină organizarea de alegeri anticipate. Să fie clar, este foarte dificil, cu actualul Parlament, să se adopte legi care să fie legile aşteptate de oameni. 

De multe ori, Parlamentul parcă adoptă legi în ciuda Guvernului. E nevoie de reîmprospătarea structurii Parlamentului, să ţinem cont şi de voinţa actuală a cetăţenilor români, să fie oglinda fidelă a opţiunilor politice ale românilor.

”Să avem garanţia că se pot face aceste alegeri anticipate”

Declanşarea procedurii de alegeri anticipate se poate face fie prin demisia premierului, fie printr-o moţiune de cenzură care să fie adoptată de Parlament”, a declarat Ludovic Orban, premierul României, potrivit Medifax.

Întrebat dacă este dispus să-şi dea demisia, Ludovic Orban a evitat un răspuns clar. A spus că va lua o decizie „responsabilă” în momentul în care va avea garanţia că se vor putea organiza alegeri anticipate.

„Deci, eu, în momentul în care voi lua o decizie, şi voi lua o decizie responsabilă, pentru că nu suntem de acord ca un partid serios ce suntem, să declanşăm procedura de anticipate fără să avem o minimă garanţie că sunt posibile alegerile anticipate.

Vă repet, e o procedură constituţională care, pentru a permite preşedintelui să dizolve Parlamentul şi să se poată organiza alegeri anticipate, este necesară respingerea a două propuneri de Guvern de către Parlament. Ceea ce înseamnă că trebuie să convingem un număr semnificativ de parteneri politici care să deţină un număr cât mai apropiat de 50 % din Parlament, astfel încât să avem garanţia că se pot face aceste alegeri anticipate” , a mai spus premierul României.

Ludovic Orban vrea modificarea Constituției

Ludovic Orban are ca prioritate introducerea în Constituţia României a modificărilor pe justiţie validate prin referendumul organizat de preşedintele României, Klaus Iohannis.

„Deocamdată, angajamentul nostru e de a transpune în Constituţie voinţa exprimată de cetăţeni în cadrul referendumului convocat de preşedintele Iohannis, în data de 26 mai. De asemenea, în măsura în care putem genera o susţinere populară şi o susţinere politică pentru alte modificări constituţionale, vom încerca să facem aceste modificări constituţionale, dar numai în baza unei analize extrem de serioase.

Nu vrem să modificăm Constituţia numai de dragul de a genera o temă politică, ci vrem să reparăm prevederi care au generat disfuncţionalităţi”, a mai spus premierul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×