Sondaj: câți români vin să voteze la referendum? Prezența la urne este esențială pentru procesul electoral

Raluca Ogaru   
în Stiri de ultima ora
05/10/2018, 23:50
Sondaj: câți români vin să voteze la referendum? Prezența la urne este esențială pentru procesul electoral GALERIE FOTO
Câți români vor vota la referendumul pentru familie

CURS a realizat în perioada care tocmai s-a îbcheiat un sondaj prin care și-a propus să afle câți români ar intenționa să vină să voteze la referendum. Vă reamintim co intenția de vot este cu atât mai importantă cu cât referendumul nu va fi validat dacă nu întrunește 30% din totalul populației cu drept de vot din România, înscrise pe listele electorale propuse de birourile electorale permanente. Referendumul pentru familie, din data de 6-7 octombrie 2018, va fi valid doar dacă la urne se prezintă mai mult de 30% din populația de pe listele electorale permanente. De asmenea, referendumul va fi validat numai dacă opțiunile valabil exprimate ar reprezenta 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Sondajul de opinie a fost efectuat în perioada 20 septembrie – 1 octombrie 2018, pe un eșantion reprezentativ pentru populația României cu vârste de peste 18 ani. Sondajul are o limită de eroare maximă admisă standard de 3%. Potrivit acestui sondaj, respondenții ezită să răspundă concret, pro sau contra, remarcându-se un proces de polarizare a acestora. Dintre cei care au exprimat o opinie concretă, 90% dintre cei care au admis că vor merge la urne au spus că vor vota pentru modificarea Constituției României.

Date referitoare la eșantionarea sondajului prvind prezența la vot la referendum
Date referitoare la eșantionarea sondajului prvind prezența la vot la referendum

 

Sondaj: câți români vin să voteze la referendum

Potrivit datelor exprimate de CURS, prezența estimată la vot va fi de 34%, adică în aceste condiții referendumul are șanse să fie validat. Trebuie să ținem cont că nivelul de încredere al acestui eșantion este de 95%. Respondenții au participat la un sondaj față în față, realizat chiar la domiciliul lor. Validarea eșantionului s-a efectuat potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică.

Câţi români urmeayă să se preyinte la vot la referendumul pentru familie
Câţi români urmeayă să se preyinte la vot la referendumul pentru familie

De cealaltă parte, trebuie menționat că societatea civilă este foarte îngrijorată cu privire la modul în care se va desfășura acest referendum. În primul rând, reprezentanșii societății civile au subliniat că referendumul se va desfășura pe o perioadă de doup zile, ceea ce înlesnește eventualele metode pentru fraudarea votului. Ce se întâmplă pe 6 octombrie seara cu toate materialele. Procedura este oarecum clară dar este prima oară când experimentăm în ultimii ani aşa ceva şi este foarte important modul în care se vor sigila toate materialele respective şi să rămână în secţia respectivă”, a declarat Septimius Pârvu, Expert Forum.

Pentru referendumul din 6 și 7 octombrie, sunt înființate 18.600 de secții de votare, la care au dreptul să se prezinte aproximativ 19 milioane de români.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×