Sindicatele din Sănătate, semnal de alarmă în lupta cu coronavirusul: “Sistemul medical are lipsuri grave”

Traian Terzian   
în Stiri de ultima ora
17/03/2020, 15:14
Sindicatele din Sănătate, semnal de alarmă în lupta cu coronavirusul: “Sistemul medical are lipsuri grave”
Sindicatele din sănătate cred că bătălia a fost pierdută

Sindicatele din Sănătate au tras un semnal de alarmă în lupta cu coronavirusul și anunță că sistemul sanitar din România nu este pregătit pentru bătălia cu această pandemie.

Sindicatele din Sănătate, semnal de alarmă în lupta cu coronavirusul

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a publicat un sondaj la care au participat angajaţii din sistem și în care se arată că cea mai mare slăbiciune este reprezentată de lipsurile grave din domeniul echipamentului individual de protecţie.

”Concluzia generală rezultată pe baza datelor indică faptul că sistemul sanitar românesc încă nu este pregătit de lupta împotriva pandemiei COVID-19, cea mai mare slăbiciune reprezentând-o lipsurile grave din domeniul echipamentului individual de protecţie. Refuzul autorităţilor de a respecta regulile dialogului social înrăutăţeşte situaţia, accentuând gradul de neîncredere al salariaţilor”, este semnalul de alarmă tras de Sindicatele din Sănătate cu privire la coronavirus.

Conform Agerpres, în acest sondaj se arată că 78% dintre respondenţi au declarat că unitatea medicală în care-şi desfăşoară activitatea nu are suficiente echipamente individuale de protecţie şi numai 7,25% au indicat faptul că unitatea are aceste echipamente.

Peste 63% din personalul medical nu a făcut instructajul pentru coronavirus

Peste 70% dintre participanții la sondaj afirmă că au primit mănuşi de unică folosință, 69,36% declară că au primit măşti chirurgicale, iar 19,08% menţionează că au primit halate impermeabile de unică folosinţă.

Un procent de 63% dintre respondenţi au indicat faptul că nu le-a fost efectuat instructajul de protecţie a muncii aferent îngrijirii medicale a pacienţilor cu coronavirus, 55,68% au indicat acelaşi lucru pentru pacienţii suspectaţi a fi infectaţi cu COVID-19, iar 65% dintre respondenţi au indicat faptul că nu le-a fost efectuată instruirea privind utilizarea, punerea, decolarea şi eliminarea echipamentelor de protecţie personală.

Mai mult de 51% dintre salariaţi au indicat faptul că nu le-au fost furnizate protocoalele pentru evaluarea, triajul şi tratarea pacienţilor cu COVID-19, iar 42,6% dintre respondenţi afirmă că au fost nevoiţi să cumpere materiale de protecţie. Doar 13,3% dintre salariaţii consultaţi consideră că nivelul actual al personalului medical din unitate este adecvat volumului de pacienţi ce ar putea fi internaţi.

Un medic din Iași a făcut acuzații grave la adresa statului român, după ce doctorii și asistentele de la un spital din oraș au fost nevoiți să efectueze de urgență o cezariană unei paciente pasibilă de infectare cu coronavirus fără a avea echipamente de protecție.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Iaşi susţin că cele mai multe cadre medicale nu sunt protejate în faţa coronavirusului, pentru că nu au nici „echipamente specifice” şi nici suficiente cantităţi de dezinfectant.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×