Un medic din Iași, acuzații grave la adresa statului: ”Nu este normal să nu avem echipamente de protecție”

Traian Terzian   
în Stiri de ultima ora
16/03/2020, 11:36
Un medic din Iași, acuzații grave la adresa statului: ”Nu este normal să nu avem echipamente de protecție”
Un medic din Iași a făcut acuzații grave la adresa statului român

Un medic din Iași a făcut acuzații grave la adresa statului român, după ce doctorii și asistentele de la un spital din oraș au fost nevoiți să efectueze de urgență o cezariană unei paciente pasibilă de infectare cu coronavirus fără a avea echipamente de protecție.

Un medic din Iași, acuzații grave la adresa statului

Într-o postare făcută pe contul de Facebook, Diana Popovici, medic primar obstretică-ginecologie la UMF Iași, a acuzat statul român că nu face tot posibilul pentru a avea grijă de personalul din spitale.

”Eu în gardă de primire, astăzi, împreună cu câțiva colegi! Sunt informată că va ajunge în spital o gravidă, cu naștere declanșată și care a luat legătura (vizită) acum o săptămână cu un neam de al ei, sosită din Veneto acum 18 zile! M-am scurs! Indicația este să se finalizeze nașterea prin operație cezariană”, și-a început Diana Popovici postarea pe Facebook.

”Este un fals adevăr expus publicului!”

”A început agitația! Unde o vedem?…am blocat un cabinet de consultații pentru ea, cabinet în care ulterior s-a efectuat dezinfecția! Avem echipamente de protecție?…nu avem!!! Avem teste pentru recoltare și pentru a trimite la boli infecțioase?…nu avem!!! Și atunci, ce avem? Doctori și asistente care trebuie să intre în sală și eventual să se contamineze?…da, asta avem!”, a continuat ea.

”A venit gravida, s-a efectuat ancheta epidemiologică…a avut contact cu persoana sosită din Veneto care nici ea nu a efectuat testul, deși s-a dus și a cerut să i se facă…indicația a fost doar de autoizolare la domiciliu. S-a practicat cezariana, medicii, asistentele și infirmierele FĂRĂ echipament de protecție! Doar cu 2 rânduri de măști, 2 rânduri de mănuși și halatul steril! Dzeu cu mila!”, a mai scris doctora.

”Nu este normal ce se întâmplă! Nu este normal să NU avem echipamente de protecție! Nu este normal să expui la risc un spital întreg! În aceste condiții de practicare a medicinei, în condiții de pandemie, România va depăși alte state europene la numărul de cazuri!”, a punctat Diana Popovici.

Ea consideră că statul român a prezentat un fals adevăr publicului: ”De ce avem noi (încă) puține cazuri?…deoarece oamenii NU sunt testați! Este un fals adevăr expus publicului! Stat român! Ești obligat să achiziționezi teste, dezinfectante și materiale de protecție! Sănătatea este garantată de Constituție! Cum ne-a fost nouă, celor din gardă sănătatea garantată astăzi??? Și garda continuă…”.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Iaşi susţin că cele mai multe cadre medicale nu sunt protejate în faţa coronavirusului, pentru că nu au nici „echipamente specifice” şi nici suficiente cantităţi de dezinfectant.

Acuze dure ale unui medic de la Spitalul Marie Curie! Silvia Coștinean lucrează la secția de terapie intensivă și spune că sistemul medical din România nu este absolut deloc pregătit pentru o asemenea luptă. Mai mult de atât, femeia a transmis că, în acest moment, nu există teste pentru coronavirus în spitalele din țară.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×