Sindicatele din Sănătate, acuze tot mai dure la adresa autorităților: ”Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii sunt trimiși la luptă fără arme”

Traian Terzian  
înStiri de ultima ora
26/03/2020, 08:00
Sindicatele din Sănătate, acuze tot mai dure la adresa autorităților: ”Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii sunt trimiși la luptă fără arme”
Sindicatele din Sănătate lansează acuze tot mai dure la adresa autorităților din cauza lipsurilor grave din domeniul echipamentului individual de protecţie

Sindicatele din Sănătate lansează acuze tot mai dure la adresa autorităților din cauza lipsurilor grave din domeniul echipamentului individual de protecţie, în contextul pandemiei de coronavirus.

Sindicatele din Sănătate, acuze tot mai dure la adresa autorităților

”Medicii sunt expuși fără să primească un echipament corespunzător și nu putem face față atâta vreme cât singurul echipament pe care ni-l pune la dispoziție conducerea instituției sunt niște măști de hârtie și acelea în număr limitat”, a declarat Victor Eșanu, președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

”Am primit în 22 martie 5 măști, pe semnătură, acesta fiind tot echipamentul de protecție primit. Nu se știe când vom primi altele. Problema este că noi stăm zilnic față în față cu pacienții și vorbim cu ei și nu avem de unde să știm dacă sunt infectați sau nu”, sunt acuzele pe care le primesc autoritățile din partea Sindicatelor din Sănătate.

”Nu mi se pare corect să expui personalul medical pentru că dacă ne vom contamina împreună cu pacienții, situația va deveni gravă și nu va mai avea cine să acorde asistență populației, iar sistemul va intra în colaps. Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii din linia întâi sunt trimiși la luptă împotriva coronavirusului fără arme”, a spus Eșanu pentru Mediafax.

”Dacă vom începe o testare pe bune, în masă, vom vedea un tablou mult diferit”

”În mod normal o mască trebuie schimbată la 3 ore, nu să primești 5 măști pe un anumit timp. Noi o purtăm toată ziua pentru că nu știm dacă vom primi și altele. Protecția este aproape zero. Eu m-am rugat de colegi medici de familie care mi-au dat o cutie de măști”, a continuat doctorul.

”Situația reală este că nu avem teste și nu avem echipamente, ci doar promisiuni. Mi-e teamă că dacă vom începe o testare pe bune, în masă, așa cum recomandă OMS, vom vedea un tablou mult diferit de cel care este expus în mod oficial”, a afirmat președintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

”Mi-e groază de acest lucru. Îngrijorarea noastră este că nu avem echipamente și teste suficiente pentru personalul medical”, a încheiat Victor Eșanu, care lucrează la Ambulatorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

Sindicatele cer modificarea protocolului de protecție a personalului sanitar și se arată derutați de declarațiile autorităților. Mai mult, sindicaliștii susțin că lipsa de informare a dus la „pierderea controlului” în lupta cu coronavirus.

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a publicat un sondaj la care au participat angajaţii din sistem și în care se arată că cea mai mare slăbiciune este reprezentată de lipsurile grave din domeniul echipamentului individual de protecţie. Aceștia susțin că sistemul sanitar din România nu este pregătit pentru bătălia cu această pandemie.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×