Sindicatele din sănătate, anunț catastrofic: „Am pierdut controlul de două săptămâni”

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
25/03/2020, 17:26
Sindicatele din sănătate, anunț catastrofic: „Am pierdut controlul de două săptămâni”
Sindicatele din sănătate cred că bătălia a fost pierdută

Sindicatele cer modificarea protocolului de protecție a personalului sanitar și se arată derutați de declarațiile autorităților. Mai mult, sindicaliștii susțin că lipsa de informare a dus la „pierderea controlului” în lupta cu coronavirus.

Medicii se plâng prin liderul de sindicat

Viorel Rotilă, președinte Solidaritatea Sanitară, cel mai mare sindicat din sistemul medical românesc, a tras un semnal de alarmă. Rotilă reprezintă peste 22.000 de cadre medicale nemulțumite că statul nu le-a oferit protecție în lupta cu coronavirus.

Am pierdut controlul epidemiei, din punctul nostru de vedere, cu circa trei săptămâni în urmă. În mod sigur cu două săptămâni în urmă.

Problema e că salariații s-au încrezut în declarațiile oficiale pe care le vedeau la televizor și au crezut tot timpul că vor ști când vine COVID-19, deoarece atunci le vine și echipamentul individual de protecție. Aceasta este senzația pe care au lăsat-o cei responsabili de gestionarea acestei crize.

Dacă am fi fost informați din timp că nu există nici măcar aceste echipamente standard de protecție, atunci salariații ar fi crescut gradul individual de protecție”, a explicat liderul sindical, conform Mediafax.

În aceste condiții, sindicatele cer modificarea de urgență a protocolului emis de Ministerul Sănătății, la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății.

„Noi am propus încă din 22 martie îndepărtarea erorilor prin două categorii de modificări. Prima categorie, îndreptarea erorilor din acest document, cea de-a doua categorie e o schimbare radicală de atitudine, respectiv instituirea a ceea ce se numesc precauții universale. Efectul considerării fiecărui cetățean ca potențial infectat”, a completat președintele sindicatului.

Medicii așteaptă în continuare să primească cel puțin mănuși și măști, lucruri esențiale care lipsesc momentan din dotarea spitalelor.

Revolta medicilor din România nu e singulară. În Franța, țară unde sistemul medical este mult mai performant, medicii au anunțat că vor da în judecată statul francez pentru proasta gestionare a situației în plină pandemie de coronavirus.

  • 50.000 de medici are România în acest moment
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×