Cercetătorii de la Universitatea Columbia și cei de la Imperial College London au realizat un studiu care arată că simptomele COVID-19 diferă de la o persoană la alta.
Simptomele COVID-19 diferă de la o persoană la alta
Conform cotidianului francez Le Figaro, studiul arată că aproape 9 din 10 cazuri au trecut neobservate în Hubei, epicentrul pandemiei de coronavirus. Și asta deoarece simptomele COVID-19 deiferă de la un pacient la altul.
De exemplu, tusea seacă lipsește la unul din trei cazuri. Febra există aproape întotdeauna, dar nu neapărat din primele zile și nu este foarte ridicată, temperatura rămânând sub 39 de grade.
Unul din trei pacienți reclamă o stare de oboseală, iar unul din cinci are respirație scurtă. Durerile în gât, cele musculare specifice gripei și durerile de cap apar doar la unul din șapte infectați cu noul coronavirus.
Ziua a opta este una decisivă pentru pacienții infectați cu coronavirus
Unii pacienți dezvoltă, imediat sau secundar, o formă severă a bolii numită sindrom de detresă respiratorie cută, ale cărei manifestări pot fi dispnea severă (senzatia de sufocare), cianoza sau hipoxemia. Mai multe studii converg în a plasa punctul de cotitură al bolii în jurul celei de-a opta zi.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Cercetătorii au făcut totuși un tablou al evoluției simptomelor în cazul pacienților inffectați cu coronavirus. Astfel, în prima zi bolnavii prezintă febră. Este posibil să simtă oboseală, dureri musculare şi să fie chinuiţi de o tuse seacă. Un mic procent din bolnavi este posibil să fi simţit o stare de greaţă cu o zi-două înainte sau se poate să fi avut diaree.
În cea de-a cincea zi, bolnavii se pot confrunta cu dificultăţi de respiraţie, în special dacă sunt înaintaţi în vârstă sau dacă se confruntă cu probleme grave preexistente de sănătate.
În medie, în ziua a șaptea bolnavii sunt transportaţi la spital la o săptămână de la contractarea virusului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de Universitatea din Wuhan.