Simptomele COVID-19 diferă de la o persoană la alta. Cum evoluează virusul

Traian Terzian  
înStiri de ultima ora
23/03/2020, 13:06
Simptomele COVID-19 diferă de la o persoană la alta. Cum evoluează virusul
Algoritmul de testare pentru COVID-19 s-a schimbat

Cercetătorii de la Universitatea Columbia și cei de la Imperial College London au realizat un studiu care arată că simptomele COVID-19 diferă de la o persoană la alta.

Simptomele COVID-19 diferă de la o persoană la alta

Conform cotidianului francez Le Figaro, studiul arată că aproape 9 din 10 cazuri au trecut neobservate în Hubei, epicentrul pandemiei de coronavirus. Și asta deoarece simptomele COVID-19 deiferă de la un pacient la altul.

De exemplu, tusea seacă lipsește la unul din trei cazuri. Febra există aproape întotdeauna, dar nu neapărat din primele zile și nu este foarte ridicată, temperatura rămânând sub 39 de grade.

Unul din trei pacienți reclamă o stare de oboseală, iar unul din cinci are respirație scurtă. Durerile în gât, cele musculare specifice gripei și durerile de cap apar doar la unul din șapte infectați cu noul coronavirus.

Ziua a opta este una decisivă pentru pacienții infectați cu coronavirus

Unii pacienți dezvoltă, imediat sau secundar, o formă severă a bolii numită sindrom de detresă respiratorie cută, ale cărei manifestări pot fi dispnea severă (senzatia de sufocare), cianoza sau hipoxemia. Mai multe studii converg în a plasa punctul de cotitură al bolii în jurul celei de-a opta zi.

Cercetătorii au făcut totuși un tablou al evoluției simptomelor în cazul pacienților inffectați cu coronavirus. Astfel, în prima zi bolnavii prezintă febră. Este posibil să simtă oboseală, dureri musculare şi să fie chinuiţi de o tuse seacă. Un mic procent din bolnavi este posibil să fi simţit o stare de greaţă cu o zi-două înainte sau se poate să fi avut diaree.

În cea de-a cincea zi, bolnavii se pot confrunta cu dificultăţi de respiraţie, în special dacă sunt înaintaţi în vârstă sau dacă se confruntă cu probleme grave preexistente de sănătate.

În medie, în ziua a șaptea bolnavii sunt transportaţi la spital la o săptămână de la contractarea virusului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de Universitatea din Wuhan.

În ziua a opta, bolnavii care au o formă gravă (în procent de circa 15% potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din China) dezvoltă un sindrom de detresă respiratorie acută, ce are ca efect acumularea de lichid şi prăbuşirea alveolelor, împiedicând plămânii să realizeze schimbul de oxigen şi dioxid de carbon, iar boala putând deveni astfel fatală. De obicei, aceasta este ziua în care devine necesar aparatul de ventilaţie.
În cea de-a zecea zi, dacă simptomele se înrăutăţesc pe măsură ce boala evoluează, în acest punct majoritatea bolnavilor ajung la Terapie Intensivă. Bolnavii respectivi se confruntă cu dureri puternice în zona abdominală şi prezintă o mai mare lipsă a poftei de mâncare decât cei care prezintă simptome moderate. Dar doar un procent mic (circa 2% din bolnavi) pierd lupta cu viaţa la circa 18,5 zile de la infectarea lor.
În ziua 17, bolnavii care îşi revin după COVID-19 primesc în general bilet de ieşire din spital, după două săptămâni şi jumătate de boală.
Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×