Sfinții 40 de mucenici, sărbătoare mare. Este total interzis să faci asta pe 9 martie. Se spune că e cel mai mare păcat

Daniel Scripcaru  
înStiri de ultima ora
09/03/2020, 08:47
Sfinții 40 de mucenici, sărbătoare mare. Este total interzis să faci asta pe 9 martie. Se spune că e cel mai mare păcat
Ce să nu faci pe 9 martie, de sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici

Pe 9 martie este sărbătoare mare în casele creștinilor. Cu toții îi prăznuiesc pe cei 40 de mucenici de la Sevastia, dar tradiția populară este una foarte bogată în această sfântă zi. În fiecare casă se prepară astăzi mucenici. Fie că sunt moldovenești sau muntenești, aceștia sunt foarte așteptați, mai ales de către copii.

Ce să nu faci pe 9 martie, de sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici

Tradiițiile populare abundă în obiceiuri de Sfinții Mucenici, dar pe lângă toate cele pe care trebuie să le facem, creștinii trebuie să știe exact și ceea ce nu au voie să facă de prăznuirea celor 40 de mucenici.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Așadar, nu ai voie sub nicio formă să faci curat, să dai cu mătura, să speli, să te duci la câmp, să coși sau să bârfești, deorece este păcat mare, iar cei 40 de mucenici s-ar putea supăra pe tine pentru că nu le cinstești cum se cuvine ziua.

Pe 9 martie nu se dau bani cu împrumut

În această zi, nu ai voie să te cerți cu nimeni și mai ales să cauți scandal. Trebuie să fie o atmosferă plăcută, prietenească oriunde te-ai duce, deoarece nici cei 40 de mucenici nu s-au certat, chiar dacă au fost într-o situație disperată, când au fost lăsați într-un lac înghețat deoarece credeau în Isus, iar mai apoi au fost uciși.

Atenție mare, deoarece în această zi nu este bine să dai bani cu împrumut. Banii pe care îi dai astăzi cu împrumut se vor înmulți cu 40 și iar cu 40, până ce vei rămâne fără bani. Se anunță un an foarte prost pentru cei care vor da bani cu împrumu în această zi.

Se beau 44 de pahare cu vin

Tot în această zi, se beau nu mai puțin de 44 de pahare de vin. Tradiția spune că cei care vor bea 44 de pahare de vin vor fi sănătoși tot anul, dar vor fi și voioși și norocoși. În plus, vor avea succes deplin în munca pe care o întreprinde fiecare. Dupa tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40, iar după cea geto-dacică au fost 44. Așadar, de aici și diferența dintre numărul de mucenici și numărul de pahare de vin.

Din moși strămoși, în dimineața sfinților mucenici, gospodinele mrg prin vecini pentru a împărți tradiționalii mucenici calzi, cu scorțișoară și nucă multă.

Gospodinele care au apropiați plecați dintre noi recent fac în această sfântă zi și colivă, pe care o sfințesc la biserică, apoi o împart celor nevoiași.

Chiar dacă anul acesta nu a fost nevoie, se spune că cei 40 de mucenici se adună la o laltă pentru a dezgheța pământul și pentru a elibera căldura.

Se spune că dacă în această zi va ploua atunci va ploua și în ziua de Paști, iar dacă cerul va fi brăzdat de tunete atunci va fi o vară benefică pentru culturi.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×