Sfântul Moș Nicolae: fapte și legende. Care sunt adevărate și care nu

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
04/12/2018, 17:13
Sfântul Moș Nicolae: fapte și legende. Care sunt adevărate și care nu
Sfântul Moș Nicolae: fapte și legende. Care sunt adevărate și care nu

De-a lungul lunii Decembrie, credincioșii celebrează una dintre cele mai populare sărbători din lume, Sfântul Nicolae. În Statele Unite, Sfântul Nicolae este asociat cu Moș Crăciun în colindele de Crăciun. În orice caz, Moș Nicolae și Moș Crăciun sunt aproape sinomine. În acest articol vom încerca să elucidăm cine a fost Moș Nicolae, potrivit legendelor și folclorului.

Să țineți minte că Moș Nicolae a trăit în secolul IV. Știm despre el că a fost de origine greacă și episcop de Myra, Lycia (Turcia modernă de azi). Putem argumenta, de asemenea, pe baza numeroaselor legente, că acesta era un om generos, mai ales pentru cei care erau nevinovați sau nedreptățiți.

Despre Sfântul Moș Nicolae. Legende și folclor

Sfântul Moș Nicolae: fapte și legende. Care sunt adevărate și care nu
Sfântul Moș Nicolae: fapte și legende. Care sunt adevărate și care nu

Moș Nicolae a fost un apărător avid al credinței. Legendele spun că acesta a fost implicat într-o luptă crâncenă împotriva păgânismului, inclusiv curățarea templului lui Artemis. Se spune că a murit din cauze naturale, iar trupul său a fost îngropat în Myra, deși antropologi cunoscuți susțin că relicvele sale se află acum în Bari, Italia.  Moș Nicolae mai este cunoscut și ca „Protector al copiilor”, potrivit unei legende populare, care are o mulțime de versiuni.

Una dintre ele este aceasta: Moș Nicolae întâlnește un bărbat care avea trei fete, în Myra. Omul nu își permitea să le ofere zestre fiicelor sale pentru a se mărita,  motiv pentru care, în acele zile, ar fi dus ca fetele să devină prostituate. Sfântul Nicolae nu a vrut să-l umilească pe bărbat. Așa că, a aruncat trei pungi de aur pe fereastră, astfel încât fetele să nu trebuiască să trăiască o viață rușinoasă. Bărbatul a fost extrm de recunoscător, dar a hotărât să nu spună nimănui de unde are banii.

Sfântul Nicolae, ocrotitorul marinarilor

O altă legendă spune că Moș Nicolae este ocrotitorul marinarilor. Potrivit legendei, Sfântul Moș Nicolae naviga într-o călătorie în Țara Sfântă, când o furtună puternică s-a pornit. Acesta s-a rugat, iar furtuna s-a terminat, iar marinarii au ajuns în siguranță în Țara Sfântă. O altă legendă spune că un vas cu marinari care se îndrepta spre Țara Sfântă a fost prins într-o furtună oribilă. Marinarii s-au rugat la Sfântul Nicolae și apoi au văzut pe cer imaginea lui, iar furtuna s-a sfârșt.

Sfântul Nicolae, ocrotitorul hoților care au fost judecați greșit

O altă legendă spune că Sfântul Moș Nicolae a convins un grup de hoți să returneze o parte substanțială din furt, iar astfel a devenit patronul hoților, nu pentru că era unul (cum spun alte mituri din popor).

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×