Șerban Nicolae, după ce Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale: „Mi-e greu să cred că este liderul pe care PSD îl poate lua ca stegar”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
25/11/2019, 15:50
Șerban Nicolae, după ce Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale: „Mi-e greu să cred că este liderul pe care PSD îl poate lua ca stegar”
Șerban Nicolae nu o mai vrea pe Viorica Dăncilă la conducerea PSD. Sursa foto: hepta.ro

Eșecul usturător suferit în turul doi al alegerilor prezidențiale a stârnit un val de critici în sânul Partidului Social Democrat, liderii fiind extrem de nemulțumiți de scorul înregistrat în acest tur de scrutin. Este și cazul lui Șerban Nicolae, care nu o mai vede pe Viorica Dăncilă drept omul potrivit pentru a redresa întreaga situație. De altfel, într-un interviu acordat recent, senatorul susține că formațiunea politică are nevoie de „o analiză foarte temeinică, foarte serioasă, foarte des repetată, foarte de mult timp anunțată și niciodată făcută așa cum trebuie”.

Șerban Nicolae dă de înțeles că Viorica Dăncilă ar trebui schimbată din fruntea PSD

Ca unul care am candidat la șefia acestui partid în urmă cu câteva luni, aș surprinde dacă aș avea o altă opinie. Din punctul meu de vedere, însă, cel care conduce acest partid, ținând cont de faptul că votanții stângii sunt votanți asumați, sunt militanți, sunt oameni care se implică, întotdeauna președintele acestui partid ar trebui să fie un om care să țină steagul sus, care să reprezinte un simbol, care să tragă după el partidul, care să dea o direcție la care militanții noștri să se alăture din convingerea pe care o are orice stângist. Altfel, există tendința de a alege soluții călduțe, soluții care să nu deranjeze foarte tare, soluții de bun simț, în esență, dar care nu reușesc să ducă nicăieri.

Analiza din partid ar trebui să fie în mare măsură, obiectivă și lipsită de prejudecățile de natură personală. De foarte multe ori, din tendința de a nu jigni sentimente, de a nu răni sensibilități, de a nu fi foarte aspri cu unii dintre colegi, avem tendința de a trece mai superficial peste niște cauze care s-au adâncit în ultimii ani. De multe ori, avem tendința de a spune că sunt altele motivele, că sunt altele cauzele, că de regulă din exterior au venit principalele surse ale unui eșec electoral. Cred că de data asta, ar trebui să acceptăm ideea că o critică obiectivă, o critică poate severă la adresa activității unor colegi, prestației unor colegi, a fiecăruia dintre noi este în interesul tuturor, nu e o chestiune personală, de antipatie sau de ranchiună, ci o chestiune de igienă politică internă cât se poate de necesară”, a declarat Șerban Nicolae la RFI.

Viorica Dăncilă nici nu se gândește să demisioneze

În ciuda vocilor din ce în ce mai multe care îi solicită demisia, Viorica Dăncilă nici nu se gândește să renunțe din proprie inițiativă la conducerea PSD. Ba mai mult decât atât, fostul premier se pregătește pentru alegerile din 2020 și susține că soluția redresării partidului este o alianță a tuturor formațiunilor politice de stânga.

Nu pot câștiga amândoi candidații alegerile. Votul românilor a ales și nu putem să nu fim de acord cu ce au dorit românii. Pentru noi însă este important că PSD a obținut numărul de voturi din 2016, ceea ce înseamnă că suntem pregătiți pentru locale și parlamentare. Ne vom concentra pe ele. Atunci nu vom avea votul din Diaspora. Și cred că tebuie să plecăm de la acest aspect.

Cu același număr de voturi am intrat la Gvernare în 2016. Trebuie să avem în vedere că vin sărbătorile și apoi intrăm în pre-campanie. Trebuie să nu analizăm doar ceea ce a făcut candidatul, eu am făcut tot ce a depins de mine. Noi am trecut printr-o perioadă foarte dificilă, alegerile europarlamentare unde am obținut un scor foarte slab, apoi arestarea președintelui partidului, Congresul… Nu îmi dau demisia. Dacă colegii vor considera că trebuie să fac acest pas, vom face un Congres. Eu consider că trebuie să fim foarte înțelepți”, a anunțat Viorica Dăncilă.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×