Se pregătește înlăturarea Vioricăi Dăncilă de la conducerea PSD! Cine se luptă pentru șefia în partid

Se pregătește înlăturarea Vioricăi Dăncilă de la conducerea PSD! Cine se luptă pentru șefia în partid
Cine va duce lupta din PSD pentru prelua puterii după înlăturarea Vioricăi Dăncilă *foto: hepta.ro

Viorica Dăncilă a scris istorie în PSD, după rezultatul obținut la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Fostul premier a scos cel mai mic scor din istoria social-democraților și a devenit al patrulea candidat consecutiv al PSD care a pierdut alegerile prezidențiale, după Adrian Năstase (2004), Mircea Geoană (2009) și Victor Ponta (2014).

De altfel, social-democrații nu au mai câștigat alegerile prezidențiale din anul 2000, atunci când Ion Iliescu trecea „la scor” de candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor. „Tradițional”, după fiecare înfrângere a social-democraților la prezidențiale, liderul partidului este dat jos din funcția de conducere. Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a anunțat că nu va face un pas înapoi decât după un CEx al partidului.

Începe lupta în PSD pentru înlocuirea Vioricăi Dăncilă. Gabi Firea, primul atac!

„Nu îmi dau demisia. Dacă colegii vor considera că trebuie să fac acest pas, vom face un Congres. Eu consider că trebuie să fim foarte înțelepți”, a fost mesajul pe care l-a dat Viorica Dăncilă, după înfrângerea dură suferită de PSD la prezidențialele de duminică. Chiar dacă trebuie să aștepte următorul Congres pentru a fi demisă, Dăncilă deja a primit mesaje din partea mai multor lideri importanți ai PSD-ului, printre care se numără și primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Firea s-a arătat supărată de felul în care Dăncilă a decis să reformeze partidul, în special după ce l-a băgat pe ușa din dos la butoane pe fostul ministru al Internelor, Gabriel Oprea, cel care nu mai este membru de partid dar a putut vota în forumurile de conducere ale partidului:

„Sunt dezamăgită că începem analiza prăbușirii noastre cu un astfel de gest sfidător. Nu ne putem reforma și relua legătură cu simpatizanții noștri printr-o minciună. Aud că și alte persoane controversate se lipesc acum, în înghesuială și nebăgare de seamă, de noi. Probabil vor să ne îngroape definitiv! Mă delimitez categoric! Doamne, chiar vreți să ieșim pe ușa din dos a istoriei?”, a scris Firea, pe facebook.

Marcel Ciolacu a sărit și el la gâtul conducerii partidului

Pe lângă Gabriela Firea, un alt pretendent pentru tronul partidului este șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a scris și el pe facebook un mesaj după înfrângerea suferită duminică, în care le-a mulțumit buzoienilor pentru sprijin, dar a cerut un nou start în partid:

„Să fim cinstiţi: este un rezultat dezastruos care vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare. Acum cred că e timpul să vedem unde am greşit cu adevărat la nivel central, să judecăm raţional şi apoi să trecem la fapte. PSD are nevoie de un nou început. Avem alegeri locale în 6 luni. Acolo nu mai avem voie să pierdem”, a scris Ciolacu, cel care este considerat un apropiat al taberei Gabriela Firea – Paul Stănescu.

Alți „jucători” pentru conducerea PSD, dacă Viorica Dăncilă va fi demisă: Teodorovici, Olguța Vasilescu, Fifor!

Nu doar tabăra Firea – Stănescu i-a luat urma lui Dăncilă. Un alt lider cu impact important în PSD care este în cursă pentru fotoliul de lider al partidului este Lia Olguța Vasilescu. Fostul ministru al Muncii a fost inițial mazilită de Dăncilă, pentru ca apoi să fie numită șeful de campanie al social-democraților. Între prezidențiabilul PSD și Vasilescu a existat un moment tensionat între cele două tururi prezidențiale, în urma unui conflict pe care președintele PSD l-a avut cu soțul lui Vasilescu, europarlamentarului Claudiu Manda.

De asemenea, este de așteptat și ca apropiații lui Dăncilă să o trădeze și să încerce să atace tronul PSD. Este vorba de actualul președinte executiv al partidului, fostul ministru al Finanțelor Orlando Teodorovici, dar și secretarul general al partidului, Mihai Fifor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×