Senatorii juriști au respins ordonanța privind alegerile anticipate. Plenul Senatului se va pronunța mâine

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
18/02/2020, 12:17
Senatorii juriști au respins ordonanța privind alegerile anticipate. Plenul Senatului se va pronunța mâine
Președintele Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae/ Foto: Hepta

Comisia juridică a Senatului a respins ordonanța de urgență a guvernului care reglementa organizarea alegerilor anticipate, informează HotNews. Decizia a fost luată cu 8 voturi ”pentru”, aparținând reprezentanților PSD, UDMR și ALDE, și 3 ”împotrivă”, exprimate de senatori ai PNL și USR.

Respingerea, o inițiativă a UDMR

Amendamentul pentru respingerea actului normativ a fost depus de către UDMR. Anterior, președintele Comisiei, Șerban Nicolae (PSD), a cerut reprezentantului Guvernului să prezinte avizele care ar fi fost necesare adoptării OUG în Guvern.

Există un document semnat de ministerul de Interne privind această inițiativă legislativă? Avizul Consilului Legislativ este? Nu am nevoie de persoane care nu știu parcursul acestei OUG. Eu propun să respingem proiectul de OUG și există un amendament al UDMR în acest sens. Motivarea este lipsa avizului Consilului Legislativ care invocă o decizie a Curții Constituționale care spune nesolicitarea avizului CL duce la neconstituționalitatea OUG și a hotăririlor de Guvern„, a spus senatorul.

Luni, Biroul Permanent al senatului a decis ca ordonanța să fie dezbătută în Parlament în regim de urgență astfel că membrii Comisiei juridice s-au pronunțat astăzi, iar mâine va ajunge pe ordinea de zi a plenului.

După ce se vor pronunța senatorii, actul normativ va fi trimia la Camera Deputaților care este forul decizional.

Prevederi controversate

Ordonanța de urgență privind alegerile anticipate a fost ultima publicată în Monitorul Oficial din lotul de acte normative adoptat de guvernul Orban înainte să fie demis prin moțiune de cenzură.

Ordonanța stabilește că votul în Diaspora va avea loc pe durata a trei zile, iar numărul mandatelor pentru românii din străinătate a fost dublat. Totodată este permis ca alegătorii să voteze în orice circumscripție doresc, prevedere care a provocat critici dure din partea partidelor parlamentare, mai puțin de la PNL și USR.

De asemenea, ordonanța stabilește calendarul pe care trebuie să-l parcurgă Guvernul în procesul de organizare a unui scrutin anticipat.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×