Ludovic Orban: Alegerile locale și cele anticipate ar putea avea loc în a doua jumătate a lunii iunie

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
10/02/2020, 08:48
Ludovic Orban: Alegerile locale și cele anticipate ar putea avea loc în a doua jumătate a lunii iunie
Premierul Ludovic Orban/ Foto: Hepta

Premierul demis Ludovic Orban a afirmat, duminică, la B1TV, că atât alegerile locale, cât și cele parlamentare anticipate ar putea avea loc în a doua jumătate a lunii iunie, liderul PNL precizând că este nevoie de un punct de vedere al Curții Constituționale în ce privește posibilitatea ca ambele tipuri de alegeri să se desfășoare în aceeași zi.

Ce spune Ludovic Orban despre alegerile anticipate

„În ceea ce priveşte alegerile locale este clar că nu pot fi organizate alegeri pe data de 31 şi pe data de 7 pentru că sunt sărbători, Rusalii. Să organizezi înainte de 31 mai, poţi să faci pe 24 mai. E cam devreme pentru că mandatele consiliilor locale şi judeţene expiră la 4 ani după depunerea jurământului, asta înseamnă în a doua parte a lunii iunie. Cel mai probabil alegerile locale vor fi fie în 14, fie în 21 iunie, cel târziu 21 iunie”, a declarat Ludovic Orban.

Referindu-se la alegerile anticipate, președintele PNL a estimat că acestea ar putea avea loc cam în același interval de timp

„Se pot face în iunie. Aproximativ în perioada 15 – 30 iunie”, a spus Orban.

În acesta a evitat să dea o dată precisă a scrutinului pentru alegerea Parlamentului.

Ce șanse sunt să se facă anticipate

Chiar dacă nu a exclus posibilitatea ca ambele tipuri de alegeri să aibă loc în aceeași zi, primul-ministru a apreciat că este nevoie de consultarea Curții Constituționale pe acest subiect.

În plus, anticipatele depinde de viteza cu care vor fi parcurse etapele procedurale necesare dizolvării Parlamentului și convocării alegerilor.

De asemenea, Orban nu a exclus tergiversarea adoptării legislației necesare alegerilor anticipate, el referindu-se la ordonanța de urgență adoptată de cabinetul său înainte de a fi demis. ”PSD-ul o să se repeadă pe OUG privind alegerile (…) Or aici să aştepţi un verdict al CCR prelungeşte dezbaterea în Parlament. Ei se vor grăbi, după opinia mea, să modifice”.

Ludovic Orban va depune, luni, în calitate de premier desemnat, lista noului guvern și programul de guvernare pentru care cere învestirea din partea Parlamentului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×