Călin Popescu-Tăriceanu cere Guvernului să renunța la ordonanța pentru anticipate: ”Dacă intră în vigoare, va reintroduce turismul electoral”

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
14/02/2020, 13:08
Călin Popescu-Tăriceanu cere Guvernului să renunța la ordonanța pentru anticipate: ”Dacă intră în vigoare, va reintroduce turismul electoral”
Tăriceanu cere explicații PNL pentru achiziția de teste pentru coronavirus

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, solicită guvernului Orban să nu publice în Monitorul Oficial ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate despre care spune că este ”o palmă dată democrației”. Tăriceanu susține că prevederile ordonanței permit reaparația turismului electoral și crează premisele pentru o posibilă fraudare a numărătorii voturilor.

Teama de fraudă

Ordonanța Guvernului Orban rescrie capitole importante din legile electorale în vederea eventualelor alegeri parlamentare anticipate. Ea este o palmă dată democrației. Aș fi mers mai departe și aș fi spus că este un adevărat atentat la democrație dacă ea nu ar avea și prevederi pozitive, precum mărirea numărului de parlamentari pentru românii care trăiesc în străinătate”, a scris Călin Popescu-Tăriceanu, într-o postare pe Facebook.

În primul rând, președintele ALDE este nemulțumit de posibilitatea ca un alegător să voteze indiferent de județul în care se află în ziua votului. Tăriceanu crede că prevederea va permite reapariția turismului electoral și, chiar dacă votarea ar decurge în mod corect, va apărea situația anormală în care parlamentarii unui județ vor fi aleși cu voturi ale locuitorilor din alt județ.

Dacă această ordonanță va intra în vigoare ea va reintroduce turismul electoral, mărind posibilitățile de vot multiplu și, în final, de fraudare a alegerilor. Chiar dacă sistemul STS ar fi în totalitate sigur (bună glumă!) tot am fi în situația total anormală ca un parlamentar din Cluj să fie ales de cetățeni cu domiciliul în Teleorman sau Dolj, în vreme ce parlamentarii din București sau Constanța ar putea fi aleși de cetățeni din Satu Mare sau Suceava. Această modificare nu este o încurajare a prezenței la vot, ci o mașinărie de fraudare a alegerilor”, crede liderul ALDE.

În al doilea rând, Tăriceanu acuză prevederea care dă dreptul partidelor de avea reprezentanți în secțiile de votare cu condiția de a avea grupuri parlamentare în ambele Camere ale Parlamentului, în condițiile în care, până acum, era suficient să aibă un grup într-o singură Cameră. Prevederea ar fi discriminatorie față de partidele parlamentare mici care riscă să fie victime ale fraudelor comise în secțiile de votare.

Știm ce se întâmplă când nu ai reprezentanți în secțiile de votare: voturile tale sunt tranzacționate sau anulate în favoarea partidelor mari care au reprezentanți. În final se ajunge ca partidele care nu au reprezentanți să nu mai facă pragul, iar voturile lor sunt redistribuite celor mari. Prin această manevră frauduloasă partidele mari ajung să primească în mod total incorect voturile pe care cetățenii le-au dat, de fapt, altor partide”, a avertizat fostul președinte al Senatului.

Potrivit estimării sale, ar fi vorba de circa 15-20% din voturile exprimate.

Tăriceanu nu exclude posibilitatea ca PNL să pregătească o fraudă electorală de proporții și cere Guvernului să renunțe la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial.

Ori partidul de guvernământ se pregătește de o mare fraudă electorală, ori guvernul Orban face tot ce poate să enerveze toți actorii politici ca să fie sigur că pe 24 februarie va pleca acasă. Dacă dorim să ne întoarcem cu 20 de ani în urmă putem să acceptăm această OUG. Dacă în schimb vrem alegeri corecte, nu putem fi de acord cu așa ceva. Ordonanța nu a fost publicată în Monitorul Oficial și solicit Guvernului Orban să renunțe la publicarea ei” a conchis Tăriceanu.

Ordonanța, încă nepublicată

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a afirmat, joi, că Ludovic Orban nu a luat încă o decizie privind ordonanța de urgență referitoare la organizarea alegerilor anticipate, urmând ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial când va decide primul-ministru.

În momentul de faţă nu există o decizia a primului ministru legată de acest act normativ, în momentul în care primul ministru va decide va fi trimisă la publicare în Monitorul Oficial”, a declarat Ionel Dancă, întrebat fiind de ce nu a fost încă publicat textul actului normativ.

Ordonanţele de urgenţă, actele normative adoptate de Guvern, există atâta timp cât ele sunt publicate în Monitorul Oficial. Nu sunt publicate în Monitorul Oficial, nu există (…) Urgenţa rămâne şi poate fi reglementată prin ordonanţă de urgenţă sau prin altă procedură parlamentară de urgenţă”, a declarat Ionel Dancă, citat de News.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×