Șeful adjunct al Statului Major al armatei ucrainene: „Rusia se pregăteşte de o agresiune militară pe scară largă”

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
19/10/2019, 09:01
Șeful adjunct al Statului Major al armatei ucrainene: „Rusia se pregăteşte de o agresiune militară pe scară largă” GALERIE FOTO
Rusia pregăteşte o agresiune militară pe scară largă în Ucraina. Sursa foto: gulfnews.com

Rusia se pregătește pentru o agresiune militară la scară largă împotriva Ucrainei, nu numai de-a lungul liniei de contact (Donbas), ci de-a lungul întregii linii de frontieră ruso-ucrainene. Declarația vine chiar de la şeful adjunct al Statului Major al armatei ucrainene, Aleksii Taran. Acesta a acordat un interviu publicaţiei locale Tyzhden.ua, potrivit Agerpres.

Rusia se pregăteşte de o agresiune militară pe scară largă în Ucraina

“Rusia se pregăteşte de o agresiune militară pe scară largă. Aceste planuri sunt destul de evidente. Forţele armate ale Ucrainei se pregătesc să respingă agresiunea armată de-a lungul întregii frontiere a Ucrainei cu Rusia”, a declarat Aleksii Taran, şeful Direcţiei principale de formare militară a armatei ucrainene.

Potrivit acestuia, ofensiva rusă ar viza nu doar linia de contact din Donbas, ci chiar “graniţa cu Belarus şi mai departe zona de lângă Crimeea în Basarabia de sud” (regiunea Odesa). “Avem astăzi un număr suficient de organisme de comandă şi control pregătite şi care sunt capabile sa planifice şi să gestioneze trupele în aceste zone importante”, a spus Taran.

Rusia pregăteşte o agresiune militară pe scară largă în Ucraina
Rusia pregăteşte o agresiune militară pe scară largă în Ucraina. Sursa foto: tv8.md

Ucraina spune că poate respinge atacul Rusiei

În interviu, el a menţionat că, din 2014, Ucraina consolidează capabilităţile unităţilor sale militare pentru a putea “respinge” o eventuală “agresiune armată la scara largă din partea Rusiei”.

“Rezultatul acestui efort poate fi văzut pe hartă: linia de contact este stabilizată, avansarea în continuare a agresorului este imposibilă”, a adăugat înaltul responsabil militar ucrainean.

La sfârşitul lunii septembrie, preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski, vorbind la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU de la New York, a acuzat Rusia de agresiune, aminteşte portalul rusesc RBC.ru.

La 1 octombrie, reprezentanţii Grupului de contact tripartit au convenit retragerea trupelor de ambele părţi de la linia de contact din Donbas, din zona localităţilor Petrovsk şi Zolotoi, care trebuia să înceapă la 7 octombrie.

Ministrul de externe ucrainean Vadim Pristaiko a declarat că retragerea forţelor ucrainene nu poate fi realizată din cauză că rebelii ucraineni, printre care s-ar afla și militari ruși, continuă să tragă în continuare asupra poziţiilor ucrainene. Rusia neagă că ar avea militari ruși în Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×