Secția Specială ce avea ca obiectiv anchetarea magistraților urmează să fie desființată, a anunțat, marți, Ministerul Justiției, precizând că proiectul a fost finalizat și urmează să fie făcut public, apoi trimis la CSM pentru a primi aviz, se arată pe site-ul Ministerului.
Secția Specială va fi desființată
Ministerul Justiției anunță cu această ocazie că proiectul pentru desfiinţarea Secţiei Speciale privind infracţiunile din justiţie va duce, din nou, la ”protejarea independenţei magistraţilor faţă de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri”.
Proiectul de abrogare a dispozițiilor legale de înființare prin OUG de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, prevede un punct conform căruia judecătorii și procurorii pot fi trimiși în judecată doar cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Cu alte cuvinte, procurorii ce urmează să investigeze magistrații se vor duce cu rechizitoriul la CSM pentru a primi avizul necesar trimiterii în judecată.
Modificarea a fost făcută la art. 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5570 de lei în a doua zi de Crăciun!
Ce modificări au fost introduse
Mai exact, după alineatul (2) au fost introduse două noi alineate, alin. (3) şi (4), cu următoarele prevederi:
“(4) Punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un judecător sau procuror se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
(5) Trimiterea în judecată a judecătorilor şi procurorilor se încuviinţează de Secţia pentru judecători sau, după caz, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.”
Desființarea Secției Speciale de investigare a magistraților vine în contextul în care majoritatea judecătorilor și procurorilor considerau că această secție trebuia desființată, arată o serie de consultări inițiate de Ministerul Justiției. De acord cu această desființare sunt și trei sferturi din procurorii DIICOT.
Adunarea Generală a Magistraților a decis cu 166 de voturi pentru, din 212, pentru abrogarea dispozițiilor legale de înființare a Secției de investigare a infracțiunilor în justiție (SIIJ).
Înființarea Secției Speciale pentru anchetarea magistraților încălca legislația europeană, transmitea Comisia Europeană la începutul lunii septembrie a anului trecut. Punctul de vedere al comisiei a fost trimis la vremea respectivă și Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Comisia preciza în punctul de vedere faptul că nu exista o justificare pentru înființarea unui nou parchet specializat, astfel că Guvernul nu avea neapărată nevoie de o instituție de acest gen, care, de altfel, putea aduce prejudicii grave de imagine judecătorilor și procurorilor și, implicit, justiției.