Se măresc alocațiile în 2019? Decizie privind majorarea acestora

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
09/02/2019, 13:37
Se măresc alocațiile în 2019? Decizie privind majorarea acestora
Ce se întamplă cu alocațiile pentru copii? Anunșul Senatului

Vești nu tocmai bune pentru părinți. Senatul a decis respingerea propunerii legislative privind majorarea alocațiilor pentru copii, astfel că aceasta va urma să fie supusă votului în Camera Deputaților. Proiectul de lege a fost gândit ca o completare a alin.(1), art.3 din Legea nr.61/1993, privind alocația de stat pentru copii și prevede ca aceasta să se majoreze anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, potrivit portalînvățământ.ro

În anul 2015, alocaţia pentru copii a fost stabilită în cuantum de 84 de lei pe luna per copil. De atunci nu s-a mai intervenit sub nicio formă pentru a ajută în vreun fel valoarea alocaţiei, indiferent de evoluţia preţurilor şi a inflaţiei. Se poate remarcă uşor că ajutorul bănesc pe care îl primesc copiii şi ţinerii din România s-a diminuat în ultimii doi ani din cauza inflaţiei, care a atins şi cifră de 5,2% în anul 2018. Creşterea continuă a preţurilor la majoritatea produselor se reflectă în cheltuielile zilnice ale tuturor.    

Senatul nu este de acord cu majorarea alocațiilor

 În acelaşi timp, România înregistrează anual o creştere economică de care, în mod firesc, trebuie să beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii şi ţinerii”, se arată în expunerea de motive. „O primă măsură necesară este ajustarea valorii alocaţiei cu indicele anual de inflaţie pentru a menţine sumă la aceeaşi valoare de piaţă, cu alte cuvinte să nu scadă”, apreciază reprezentanții Senatului în respectivul text de expunere  a motivelor.

Decizia Senatului de a respinge propunerea legislativă care prevede majorarea alocațiilor copiilor, vine în condițiile în care Guvernul promisese încă din 2017 creșteri ale alocațiilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în momentul de față. Alocațiile au rămas la valoarea de 200 de lei pentru copiii de până în 2 ani și 84 de lei lunar pentru minorii cu vîrste cuprinse între 2 și 18 ani.  După ce a fost respins de Senat, propunerea legislativă urmează să fie supusă votului în Camera Deputaților.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×