Scurgeri radioactive lângă Iași! Nivelul radiațiilor, de 300 ori peste limita admisă

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
14/03/2019, 09:22
Scurgeri radioactive lângă Iași! Nivelul radiațiilor, de 300 ori peste limita admisă GALERIE FOTO
Scurgeri radioactive in Republica Moldova, la 125 de km de Iasi

Scurgere de material radioactiv la 125 de km de Iași! Nivelul de radiații depășește de 300 de ori normele admise, iar autoritățile din Republica Moldova au ascuns incidentul! Pe rețelele de socializare s-a scris că angajații din Uzina Metalurgică din orașul Râbnița au primit cîte 200 de dolari pentru a păstra secretul!

Scurgerea radioactivă din Republica Moldova, ținută la secret

După apariția informației pe Internet, autoritățile s-au văzut nevoite să recunoscă incidentul, scrie unica.md. „Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referință la incidentul produs la Uzina Metalurgică din or. Râbnița, unde ca urmare s-a oprit cuptorul.

Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației”, se arată într-un comunicat de presă al Biroul pentru Politici de Reintegrare al Guvernului de la Chișinău.

Autoritatile din Republica Moldova au tinut secret incidentul radioactiv

Oamenii tac pentru a nu-și pierde locul de muncă

Pe rețelele de socializare se arată că, în ziua incidentului, la fața locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale și cu măști pe față, iar angajații au fost sfătuiți să tacă. „Oamenii se tem să nu-și piardă locul de muncă și de aceea tac”, se arată în postare.

„Nu există motive de îngrijorare. Cu certitudine. Este un incident local, care poate fi stopat. În afara gardului uzinei nu există niciun pericol”, a declarat Ion Apostol, directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) de la Chișinău.

Cum te protejezi de scurgerile radioactive

Un mod de autoprotejare împotriva iodului radioactiv este de a lua pastila de iodură de potasiu (KI). Pastila de KI este mult mai eficientă dacă este luată înaintea expunerii la iod radioactiv. În acest caz, pastila de KI poate asigura o reducere a dozei încasate cu 98%. Dacă este luată la 4 ore după expunerea la iod radioactiv, pastila vă asigură o reducere a dozei încasate cu 50%.

Administrarea de pastile KI trebuie făcută În cazul unei urgenţe. Astfel de pastile vor fi disponibile şi la Centrul de Primire pentru a fi distribuite. Şcolile din localităţile din vecinătatea centralei nucleare vor avea cantităţi suficiente de pastille pentru copii.  Personalul şcolilor va administra aceste pastile copiilor, atunci când va fi necesar. Pentru personalul care se găseşte în tranzit, acesta poate primi pastilele de la Centrul de Primire.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×