Premieră în România! Un vânător a împuşcat un mistreţ radioactiv! Animalul a fost împuşcat pe un fond de vânătoare aflat la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina, gestionat de Direcţia Silvică Suceava. Animalul a fost identificat cu depăşiri ale nivelului de contaminare radioactivă Cs-137 şi Cs 134, a anunţat, joi, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Ciprian Pahonţu.
„Pe raza Direcţiei Silvice Suceava s-a identificat un mistreţ, iar carnea care a fost dusă la analize a ieşit cu depăşiri ale nivelului de contaminare radioactivă. Este o noutate pentru noi. Mistreţul a fost recoltat pe un fond de vânătoare, 17 Botuş, gestionat de Ocolul Silvic Breaza, care se află la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina. Acest lucru ne alarmează foarte tare şi împreună cu ANSVSA şi Garda de Mediu şi toate organele abilitate vom luat toate măsurile de rigoare în perioada următoare.
Porc mistreţ radioactiv în România! Animalul a fost împuşcat la 10 km de Ucraina!
Noi am primit abia dimineaţă raportul şi este vorba de o contaminare radioactivă Cs-137 şi Cs 134. Mistreţul a fost împuşcat pe un fond de vânătoare şi conform reglementărilor în vigoare trebuie să facem analize pe carnea de vânat. Vom lua măsuri suplimentare de analiză şi supraveghere”, a precizat Pahonţu.
Şeful Romsilva a precizat că din cunoştinţele sale este prima dată când silvicultorii s-au întâlnit cu o asemenea situaţie. Contaminarea radioactivă Cs-137 şi Cs 134 este de tipul celei de la Cernobîl.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Conform adresei ANSVSA Bucureşti nr. 27828/13.12.2017, s-au dispus în principal următoarele măsuri: structurile subordonate Ministerului Mediului şi Agenţia de Protecţia Mediului Suceava vor proceda la recoltarea de probe în vederea determinării radioactivităţii de pe suprafaţa solului din apă şi din aer respectiv de la nivelul plantelor din pajişti şi păşuni pentru a identifica sursa de radiaţii.